Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo u Kini
  • 05.12.2023. 15:00

Velike promjene u kineskom svinjogojstvu - koliko košta kilogram svinjetine?

Nagla modernizacija i velike farme doveli su do povećanja brojnosti svinja, a gubici se gomilaju.

Foto: Depositphotos/ ChinaImages
  • 18.064
  • 931
  • 0

Stanovništvo Kine konzumira polovicu svinjetine kada se promatra globalna potrošnja. Velika potražnja je potaknula ubrzanu modernizaciju i izgradnju ogromnih svinjogojskih farmi, pa čak i nebodera u kojima se uzgajaju ove životinje. No, sada su velike proizvođače snašli i veliki problemi, navodi Reuters.

Smanjena potražnja

Cijene svinja su u padu, a gubici i dugovi rastu. Sve je ovo rezultat smanjene potražnje. Predviđanja za sljedeću godinu također nisu obećavajuća jer se očekuje još veći gubici u sektoru. Na farmama se rasprodaju rasplodne životinje, a veliki broj njih ostaje prazno.

Dio proizvođača planira pričekati ovaj krizni period i postići zaradu kada cijene skoče. Takva situacija povećava njihov, ali i ulog inozemnih dobavljača hrane, genetičkih firmi i globalne trgovine svinjetinom.

"Sve se svodi na to koliko su duboki džepovi ovih kompanija", rekao je Lyle Jones, direktor prodaje u američkoj kompaniji Genesus Inc koja u Kini opskrbljuje vodeće proizvođače rasplodnim krmačama.

Cijene ispod troškova proizvodnje

Rast proizvodnje je bio u fokusu ove zemlje, no promjena cijene je dovela do stvaranja viška koji je doveo do njihovog dodatnog pada. One su znatno ispod troškova proizvodnje i za najefikasnije uzgajivače, što se dogodilo prvi put u posljednjih deset godina. U zadnja tri mjeseca su pale za 15 posto na 14,5 juana/kg, odnosno 1,89 EUR/kg

S druge strane država je pokušala otkupiti određene količine za rezervu i tako utjecati na tržište.

Početak zimske sezone te nadolazeća kineska nova godina, početkom veljače znači i povećanje potražnje. Proizvođači se nadaju oporavku cijena, ali analitičari smatraju da je mala vjerojatnoća da će se to dogoditi. 

Ova industrija u Kini vrijedi 200 milijardi dolara, a samo 10 vodećih proizvođača zabilježilo je povećanje neto duga od 13 posto do kraja rujna ove godine zbog čega su banke i lokalne vlade manje spremne i sposobne pomoći. Tako je treći po veličini proizvođač u Kini i peti po veličini u svijetu, New Hope Liuhe rasprodao svoje farme prošle godine. 

S druge strane, analitičari Hua'an Securities predviđaju da će proizvodnja svinja skočiti za 10 posto u prvoj polovini 2024. U prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je porast od 17 posto kod 15 velikih kineskih uzgajivača na burzi, čak i kada su prijavili 200 milijardi juana duga. 

Promjena navika potrošača

Dodatni problem je promjena navika potrošača, što se najviše odnosi na mladu populaciju koja se više okreće mesu peradi i drugoj hrani. Porasli su i troškovi liječenja, dok je afrička kuga stalna prijetnja.

Kinesko ministarstvo poljoprivrede upozorilo je na veće gubitke za ovaj sektor početkom 2024. nego prije godinu dana i pozvalo je proizvođače svinja da smanje proizvodnju.


Tagovi

Kina Svinjetina Proizvodnja svinja Cijena svinjetine Uzgoj svinja Kinesko tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.