Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba goveda
  • 14.08.2024. 07:30

Vitamin B3 u hranidbi goveda - kome ga dodavati u hranu?

Praćenje i razumijevanje potreba za vitaminom B3 kod goveda, a posebno kod teladi, od velike je važnosti za uzgajivače.

Foto: shutterstock/fotogruhl
  • 170
  • 11
  • 0

Odrasla goveda imaju sposobnost proizvodnje značajne količine vitamina B3 (niacina) u svom buragu, gdje se odvija proces fermentacije hrane. Iako se ovaj vitamin prirodno sintetizira, u određenim situacijama može biti potrebno dodati ga kroz hranidbu, prenosi Agrarheute.

Niacin pripada skupini vitamina topivih u vodi koji jača imunološki sustav. Prirodno se nalazi u obliku nikotinske kiseline u biljkama, algama i nekim bakterijama. Kada ga konzumiraju životinje, u njihovom se organizmu pretvara u nikotinamid. Kod preživača, poput goveda, vitamini topivi u vodi obično se sintetiziraju djelovanjem mikroorganizama u buragu. Nakon toga, apsorbiraju se u krvotok i postaju aktivni u raznim metaboličkim procesima unutar tijela.

Manjak kod teladi

Niacin se, pojašnjavaju, ne može pohraniti u tijelu životinje, što znači da mora biti stalno dostupan. Kod odraslih preživača, kontinuirana sinteza ovog vitamina u buragu, s mogućnošću sinteze iz esencijalne aminokiseline triptofana, obično je dovoljna za zadovoljenje njihovih potreba, čak i kod visokih prinosa mlijeka.

Ipak, za telad dodavanje u hranu može biti ključno zbog njihove ograničene sposobnosti proizvodnje ovog vitamina čiji nedostatak izaziva usporen rast i gubitak tjelesne mase. To posebno vrijedi u ranim fazama života kada burag još nije u potpunosti razvijen i funkcionalan te dohrana postaje ključna kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj. 

Kritično razdoblje

Hranidba krava u vrijeme tranzicije odnosno tri tjedna prije i tri tjedna nakon teljenja, smatra se najzahtjevnijom i tu se svaka greška višestruko plaća, objašnjavaju i izv.prof.dr.sc. Miljenko Konjačić i doc.dr.sc. Nikolina Kelava Ugarković sa Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako ističu u Zborniku predavanja s 15. Savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, tijekom tog zahtjevnog razdoblja treba im omogućiti poseban režim hranidbe kako se ne bi dogodilo da pred samo teljenje prestanu jesti. U toj fazi visoko mliječnim kravama dobro je dodavati niacin.

Napominju i da je u naredna dva tjedna nakon teljenja potrebno svaku kravu individualno kontrolirati i pratiti opći izgled, apetit, tjelesnu temperaturu, konzistenciju balege i kondiciju. Hrana im mora stalno biti na raspolaganju. 


Tagovi

Vitamin B3 Krave Niacin Nikotinamid Dodaci Hranidba


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljubav i priroda… Biljsko jezero. #RuralFoto #priroda