Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 09.08.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Vučković: Isplata stočarima kojima su eutanazirane svinje kreće idući tjedan

U Vinkovcima je održan sastanak na temu stanja u sektoru svinjogojstva uslijed pojave afričke svinjske kuge. Najavljen je i dodatan Program potpore.

Foto: Depositphotos/deyanarobova
  • 2.685
  • 197
  • 0

Idući tjedan trebala bi krenuti isplata pomoći proizvođačima kojima su eutanazirane svinje trebala bi krenuti idućega tjedna, najavila je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Vinkovcima.

"Vlada je donijela Odluku o donošenju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge ukupne vrijednosti 7,5 milijuna eura", podsjetila je jučer  na sastanku na kojem se razgovaralo o stanju u svinjogojstvu uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Eutanazirane svinje s 340 OPG-ova

Kazala je kako je do sada zbog ove bolesti eutanazirano gotovo 4.000 svinja s oko 340 OPG-ova. Kako je najavila, u pripremi je i dodatan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan 5 milijuna eura.

Kako se čulo, osamdeset posto slučajeva bolesti lokalizirano je na području tri općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok u Brodsko-posavskoj županiji ostaje zabilježen vrlo mali broj slučajeva.

Svinjogojci, prerađivači te drugi dionici u proizvodnji na održanom sastanku izvijestili su o pojedinačnim izazovima s kojima se susreću te istaknuli potrebu da se pruži financijska pomoć kako bi prebrodili tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Što sa zdravim svinjama?

Tijekom sastanka čulo se kako je najveći problem što će stočari sa zdravim svinjama na području obuhvaćenim mjerama protiv afričke svinjske kuge. Naime, još uvijek nema konkretnog odgovora klaoničara kada će ih preuzeti, a svinje su sve teže i opasnost su za gospodarstva te dodatni trošak za svinjogojce. 

Ministrica je podsjetila i kako će, iako nije direktno vezan za samu pojavu bolesti, proizvođačima biti od pomoći i upravo otvoren gotovo 31 milijun eura vrijedan natječaj Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pri čemu je za svinjogojski sektor, neovisno o veličini gospodarstava, osigurano 5,6 milijuna eura.

Otvoreno je podnošenje zahtjeva za potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje

S obzirom na to da je i Vukovarsko-srijemska županija teško pogođena nedavnim vremenskim nepogodama, sudionici sastanka su kratko informirani i o mogućnostima koje nude programi pomoći poljoprivrednicima ukupne vrijednosti 17 milijuna eura, kojima će se ublažiti posljedice i osigurati preventivna ulaganja. 


Tagovi

Marija Vučković Sastanak Afrička svinjska kuga Bolest Svinje Eutanazija Isplata


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.