Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fanon
  • 11.10.2023. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Rovišće

Za sir s OPG-a Rajaković čeka se u redu, ključ je u kvalitetnoj hranidbi

Obitelj Rajaković iz Rovišća bavi se mljekarstvom generacijama. Imaju 40 do 60 grla simentalske pasmine, a otkrili su nam kako ih subotom, kad je glavni dan za prodaju sira, već u sedam ujutro na tržnici čeka po 25 nestrpljivih kupaca.

Foto: Fanon
  • 2.471
  • 189
  • 1

Zlatna nagrada na nedavno održanom sajmu u Gudovcu kruna je dugogodišnjeg truda i rada OPG-a Rajaković u odabiru rasplodnog materijala i pravilne hranidbe. Uz kravu šampionku, ove godine imaju i bika koji je prošao progene testove i ide u daljnji rasplod, odlazi u BiH. Uspjeli su to, kažu, uz pomoć Selekcijske službe i udruge HUSIM, ali i osobnog interesa i iskustva.

Obitelj Rajaković iz Rovišća bavi se govedarstvom odnosno mljekarstvom generacijama. Osim vlasnika Duška, na OPG-u još radi i njegova majka Jovanka i sestra Duška. Imaju 40 do 60 grla simentalske pasmine, a posljednjih 40-ak godina sve su krave pod selekcijom te im je cilj čistokrvnost. Uz mljekarstvo, sav podmladak ostaje na gospodarstvu i ide u tov.

Jedini problem s kojim se bore nedostatak je poljoprivrednih površina pa razliku žitarica i sijena kupuju na lokalnom tržištu.

Posljednjih osam godina proizvode i prodaju mliječne prerađevine, svježi i kuhan sir, vrhnje te kiselo mlijeko. Sve to na kućnom pragu, ali i bjelovarskom placu.

Kvaliteta je brzo prepoznata

"Početak prodaje sira bio je izazovan, steći povjerenje kupaca i doći do razine brze prodaje ukupne količine nije bilo jednostavno. No, kvaliteta je brzo prepoznata i sve količine uspješno plasiramo na lokalnom tržištu", rekao je Duško Rajaković. Za vrijeme trajanja epidemije korona virusa, zbog zatvaranja tržnica, bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju, no njihovim povratkom stekli su još više kupaca.

Zadovoljni su ovim poslom, kao tim odlično se nadopunjavaju, a suradnja s vjernim kupcima im je, kažu, veselje. Subotom, kad je glavni dan za prodaju, već u sedam ujutro čeka ih po 25 nestrpljivih kupaca. "Gdje ćeš većeg zadovoljstva?!", nasmiješeno komentira ovaj stočar.

Da mlijeko za sir mora biti vrhunske kvalitete znamo, a Duško nam je otkrio koja je njihova tajna: "To postižemo samo vrhunskom hranidbom". Ovdje veliku ulogu ima suradnja s tvrtkom Fanon, odnosno Cibo centrom Bjelovar s kojima posluju još od 2018. godine, od njegovog otvaranja.

"Probali smo njihovu hranu na preporuku kolege, bili smo zadovoljni rezultatima te smo ju odlučili i dalje koristiti. Posebno dobro se pokazala peletirana smjesa Omega 222, stabilna je kvalitetom, što je vidljivo po kvaliteti sira", rekao je ovaj stočar. 

Imaju 40 do 60 grla simentalske pasmine

Koriste i usluge savjetnika u hranidbi: "Djelatnici Cibo centra čvrst su nam oslonac u ukupnom poslovanju. Razmjenjujemo informacije, a preko drugih njihovih kupaca nabavljamo sijeno i ostale žitarice. Bitna nam je i dostava hrane kad nismo u mogućnosti sami doći po nju, ali ipak je najvažniji prijateljski, susretljivi odnos pun povjerenja kojega smo stekli kroz godine suradnje", rekao je Rajaković.

Dodao je kako će se i dalje nastaviti baviti ovim poslom jer žele nastaviti dugogodišnju tradiciju.

Inače, Cibo centar Bjelovar (Fanon) posluje već oko pet godina na području Bjelovara, na prvotnoj lokaciji Zvijerci, a poslije u Letičanima.

"S kupcima, kao što je obitelj Rajaković, užitak je surađivati. Više su to partneri nego kupci, bitno je komunicirati s ljudima, pratiti sve segmente njihova posla kako bi se našla formula zajedničkog uspjeha, a to smo očito uspjeli, barem tako kažu rezultati", naglašava Matija Blažeković, voditelj Cibo centra Bjelovar.

Prednost i potreba za antiket smjesama

"Fanon d.o.o. je atipična tvornica stočne hrane. Većinom su na tržištu prisutni proizvodi sa propilen glikolom u tekućem obliku, a kod nas se izrađuju smjese", rekao je ing. stoč. Mladen Strbad, nutricionist za preživače iz tvrtke Fanon.

Dodao je kako je zbog raznolikosti osnovne voluminozne hrane izrađena paleta antiket smjesa s razlogom da se uz minimalne upute i mogućnost pogreške mogu primjenjivati u ciljanim razdobljima proizvodnje kod mliječnih krava.

Jedinstven Fanonov proizvod Corn 224 koristi i Rajaković na svom gospodarstvu za krave prije i nakon telenja, a njegovu važnost objasnio je Strbad koji je rekao da je primjena ovakvih smjesa potrebna zbog određenih mjera očuvanja zdravstvenog stanja proizvodnih grla.

vf
Duško Rajaković koristi antiket smjese u hranidbi svojih krava

Takva smjesa, objašnjava ovaj stručnjak, izrađena je za krave visokih genetskih potencijala za proizvodnjom mlijeka ili za one koje su s lošom kondicijom ušle u suhostaj. Samim time služi za očuvanje dobre metaboličke kondicije jetre kod tih životinja. Krave koje imaju jaku genetiku za proizvodnju mlijeka u današnje vrijeme moraju imati sastavljen obrok u pripremi za teljenje i u uvodu u laktaciju s antiket dodatkom.

One koje su slabije kondicije i one koje su deblje također su nakon teljenja podložne metaboličkom poremećaju jetre (ketozi). Upravo iz tog razloga se ugrađuju antiket smjese u njihove dnevne obroke. Samim time, krave koje ih konzumiraju ne padaju u prvim danima laktacije s proizvodnjom mlijeka jer im ne pada konzumacija hrane. Budući da je većina preparata u tekućem obliku, to otežava farmeru profilaksu ili liječenje. U Fanonu su išli korak dalje i izradili su peletirane smjese s propilen glikolom sa svrhom lakšeg postupanja u samoj primjeni.

"Farmeri koji koriste takve smjese u profilaksi jednostavno nemaju problema s metaboličkim poremećajima krava, ketozom, u stadu, a ujedno se ne moraju dodatno organizirati s ljudskim resursima radi same primjene. Životinje ih u pravilu prihvaćaju i samostalno ih rado konzumiraju", naglasio je Strbad.

Dodao je kako se olakšao pristup njihovoj primjeni na farmama bez obzira je li u pitanju tradicionalni način držanja i hranidbe ili moderan s robotima za mužnju, mikser prikolicama i slično. Nastavio je kako je današnja proizvodnja mlijeka s jačim laktacijama neizbježna bez takovog proizvoda jer ako životinja nakon teljenja normalno konzumira zadanu količinu hrane, onda ima i dobru proizvodnju mlijeka, ne gubi na težini i ostaje u optimalno vrijeme bređa.

Preporuka ovog savjetnika za hranidbu je da bez antiket smjesa nema rentabilne i kvalitetne proizvodnje mlijeka i očuvanja zdravlja krava u laktaciji, produžuje im se proizvodni vijek, ali i smanjuju veterinarski troškovi liječenja.

Što nude Cibo centri diljem Hrvatske?

Osim gotovih smjesa, superkoncentrata, vitaminsko-mineralnih dodataka, Cibo centri nude i razne dodatke hranidbi svih kategorija domaćih životinja. U svom asortimanu imaju razne specijalitete, europski poznate i priznate, kao Rupiol Sunline bez kojeg, ističu, nema velikih količina mlijeka po grlu.

"Nudimo i najpoznatiji predstarter za telad, Romino Kalb Flex, hrana koja se daje teladi nakon tjedan dana starosti. Tu je također oprema za peradare, hrana i oprema za kućne ljubimce, hrana za sportsku i ukrasnu perad, najviše za golubove renomiranih proizvođača", naglašavaju iz ove tvrtke.

Fanon u svojoj djelatnosti vodi i drugu po veličini uljaru u Hrvatskoj, a uskoro se na policama Cibo centara širom Hrvatske očekuje i hladno prešano ulje repice, suncokreta i lana.

Za više informacija o hranidbi krava i njihovim proizvodima, obratite se tvrtki Fanon na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Fanon Cibo centar Bjelovar OPG Rajaković Duško Rajaković Proizvodnja sira Krave simentalke Antiket smjesa Peletirana smjesa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner