Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 11.06.2023. 18:00

Zabrana kaveza i bokseva sektor će koštati oko 6.700 milijuna eura?

Copa Cogeca je napravila studiju koja pokazuje koliko će stočarski sektor biti pogođen novim mjerama za dobrobit životinja

Foto: Depositphotos/accept001
  • 5.135
  • 303
  • 0

Koliko će koštati zabrana držanja životinja u kavezima i boksevima je pitanje koje zaokuplja javnost u kontekstu predstojeće revizije Direktive o dobrobiti životinja. Kako se od Europske komisije ne može očekivati studija o ovom problemu, kako tvrde u Copa i Cogeca koja okupljaju europske poljoprivredne organizacije i zadruge, naručili su prvo sveobuhvatno izvješće kako bi bolje razumjeli ekonomsko, socijalno i ekološko djelovanje takvog prijedloga.

Niz je posljedica

Rezultati ističu niz posljedica koje su do sada bile potpuno zanemarene u javnoj raspravi. Uklanjanje kaveza moglo bi ovaj sektor koštati oko 6.700 milijuna eura, piše Agronewscastillayleon.

Studiju su nedavno predstavila tri istraživačka instituta koja su radila na zahtjev udruga Copa i Cogeca. Studija, temljena na poznatom CAPRI modelu fokusira se na dva sektora i tri scenarija: zabranu obora za prasenje za krmače i većim kavezima za kokoši nesilice s trenutnim prijelazom do 2025. (scenarij A), tranzicijom do 2035. (scenarij B) i tranziciju za 2045. (scenarij C).

Procurio dokument: Držanje životinja u kavezu će biti potpuno zabranjeno?

Zaključci koje su istraživači iznijeli su da će proizvodnja svinja biti smanjena između 23,6 i 8,4 do 0,5 posto ovisno od scenarija koji se razmatra. Ovisno od toga što poljoprivrednici odluče, investicijski troškovi mogu se kretati između 2.100 i 3.500 milijuna eura.

U slučaju peradarske proizvodnje, pad bi trebao biti manji, ali bi se slične investicije mogle očekivati na nivou EU-27 u ukupnom iznosu od najmanje 3,2 milijarde eura.

Traži se više prostora za kokoši

Rast će uvoz svinjetine i jaja?

Pad proizvodnje bi mogao imati reperkusije na trgovinsku bilancu EU. U većini scenarija potražnja domaćeg tržišta se ne smanjuje proporcionalno padu proizvodnje, što dovodi do vrlo snažnog povećanja uvoza, posebno svinjetine i jaja. S druge strane, izvoz svinjetine i jaja iz EU27 drastično opada.

Prema sva tri scenarija, trgovinska bilanca EU27 će biti u deficitu u ovim ključnim vrstama stočarske proizvodnje do 2045. godine.

I još jedan problem

Pojavit će se još jedan veliki problem. Poljoprivrednici koji obave ove tranzicije neće imati koristi od tržišne premije za svoje proizvode, jer će cijeli sektor slijediti isti put. Studija potvrđuje da će prelazak na alternativne sustave smještaja narušiti prihode ostvarene tijekom vremena i ubrzati trend povećanja uvoza u trenutnom trgovinskom okruženju.

U slučaju da se postupno ukidanje razmotri do 2025. godine, prosječna proizvodna cijena svinjskog mesa rast će za 47,4 posto u EU-27, u usporedbi s povećanjem od 3,7 posto u slučaju jaja. Kada se odobri prijelazni period od 10 ili 20 godina, povećanje proizvođačke cijene svinjskog mesa je puno manje i izaziva umjerenije šokove za potrošače.


Tagovi

Držanje u kavezima Kavezni uzgoj Ukidanje kaveza Troškovi Prijelazni period Posljedice Copa Cogeca Dobrobit životinja Direktiva Investicioni troškovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.