Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eutanazija svinja
  • 16.09.2023. 09:00

Zašto se neke svinje osim injekcijom usmrćuju i pištoljem?

Eutanazija svinja zaraženih afričkom svinjskom kugom vrši se na dva načina. Ako injekcija ne djeluje, mora se upotrijebiti penetrirajući pištolj. A kako izgleda zbrinjavanje lešina?

Foto: Depositphotos/artursz
  • 2.336
  • 276
  • 0

Nedavno je na Facebook stranici Svinjogojstvo HR RH HR objavljena vrlo uznemirujuća snimka usmrćivanja svinja zaraženih afričkm svinjskom kugom, ali pomoću pištolja. Vidi se kako je životinja omamljena, ali i dalje na nogama, dok oko nje leže već eutanazirane svinje. 

Jedna joj osoba drži metalnu šipku u ustima, a druga, veterinar u bijelom kombinezonu prilazi, prislanja pištolj između očiju, nakon čega se svinja trza i pada. 

Ispod videa je odmah krenula rasprava o tome kako je ovo vrlo nehuman način ubijanja zaraženih životinja, a mnogi su postavili pitanje da zašto je do ovoga uopće moralo doći. 

Proradi adrenalin 

Marko Biberović iz Strošinaca jedan je od onih u čijem se svinjcu također eutanaziralo na ovaj način. Još je u srpnju otkrivena zaraza na njegovom gospodarstvu zbog čega je moralo biti uklonjeno pet krmača, prasci stari tri tjedna, dvije nazimice i dva nerasta. Dvije su svinje morale biti ubijene pištoljem jer, kako on kaže, drugačije nije išlo. "Ima svinja koje su jače, srce im je jako i onda im od injekcije proradi adrenalin pa ona ne djeluje. Isto tako, injekcija ne obori svaku svinju sto posto", kratko nam je rekao zaključivši kako veterinarima nije lako. 

Svinjogojstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji otpisano? Može li opstati i u ostatku Hrvatske?

I zaista, ovo jest uobičajen način, odgovorili su nam u Ministarstvu poljoprivrede. Prije nego li se započne s humanim usmrćivanjem, eutanazijom, svaki se slučaj razmatra zasebno uzimajući u obzir način držanja i broj životinja, a kako bi se stres smanjio na najmanju moguću mjeru svako rukovanje njima te njihovo kretanje svodi se na minimum, objašnjavaju. 

Dodaju da se ono od strane stručnog osoblja, doktora veterinarske medicine, provodi što brže i što je moguće humanije, kako bi se izbjegla tjeskoba, bol, uznemirenost ili patnja životinja. "Izabiru se metode koje dovode do trenutne smrti tj. trenutačnog gubitka svijesti koji traje do smrti. Pri usmrćivanju u svrhu kontrole bolesti u zonama ograničenja koriste se dvije metode - injekcijska aplikacija sredstava za usmrćivanje životinja i penetrirajući pištolj", zaključuju. 

Zbrinjavanje lešina 

Osim ovih metoda, mnogo je komentara na društvenim mrežama oko samog zbrinjavanja lešina. 

U Ministarstvu ističu da se nakon usmrćivanja, a prije utovara lešina u kamione za njihov odvoz, veterinar obavezno provjerava vitalne znakove kojima se utvrđuje izostanak ritmičnog disanja, kornealnog i pupilarnog refleksa, rada srca i reakcije životinje na bolne podražaje.

Pojašnjavaju da je nedostatak kornealnog refleksa, akta disanja i otkucaja srca u razdoblju duljem od 5 minuta nakon eutanazije dokaz da je nastupila smrt.

Podsjećaju kako je Zakonom o veterinarstvu određeno da se lešine životinja smiju odvoziti i prerađivati jedino u odobrenom objektu za prikupljanje i preradu nusproizvoda životinjskog porijekla. Na području Republike Hrvatske jedini takav objekt je Agroproteinka d.d. (kafilerija) čiji se pogon nalazi u Sesvetskom Kraljevcu. 

Tvrde kako kafilerija raspolaže dostatnim kapacitetima za zbrinjavanje svih lešina svinja, a njihovo prikupljanje i odvoz organizirani su tako da budu odrađeni u što je moguće kraćem vremenskom periodu. "Ukoliko postoje saznanja da pojedini posjednici primjenjuju neke druge mjere uklanjanja lešina, koje nisu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima na snazi, pozivamo ih da se obrate lokalnoj nadležnoj veterinarskoj inspekciji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i uklanjanja eventualnih nesukladnosti", poručili su u ministarstvu. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Eutanazija svinja Usmrćivanje svinja Usmrćivanje pištoljem Penetrirajući pištolj Agroproteinka Kafilerija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje