Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna goveda
  • 14.11.2023. 07:30

Zašto su hibridi goveda bolji za tov?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju križanjem tovnih i mliječnih pasmina. Njihova prednost se ogleda u boljem korištenju hrane i većom efikasnošću tova

Foto: Depositphotos/wedge
  • 1.799
  • 147
  • 0

Dobri poznavatelji kažu da je govedina kao vino. Kvaliteta i karakteristike mesa ovise od geografske širine na kojoj se goveda uzgajaju, hranidbi, stupnju iskorištenosti hrane, načinu držanja, ali i od pasmine.

Razvijaju bolju mišićnu masu

U svijetu postoji preko 250 pasmina goveda, a najcjenjenije meso ima japanski Wagyu jer se ono odlikuje izuzetnom mramoriranošću. Što je bolja prožetost mesa s masti to je viša cijena. U Europi se za tov najviše uzgajaju: Aberdin Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgijsko plavo govedo, Piemont. Često se na našem području koristi Simentalac. Svaka od njih se odlikuje nekom prednošću.

Meso Angusa je masnije i ima nešto jači okus, a životinje brzo dobivaju na težini. Kod Piemonta meso ima manji sadržaj masti, a više proteina. Simentalac je cijenjen jer se odlikuju kombiniranim osobinama i telad s mliječnih farmi, od mliječnih linija, se bolje tovi nego od mliječnih pasmina. Izrazito mišićave su Hereford te Belgijsko plavo govedo. Prednost svih je što bolje iskorištavaju hranu i stvaraju mišićnu masu.

Zašto su hibridi bolji?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju križanjem tovnih i mliječnih pasmina. Njihova prednost se ogleda u boljem korištenju hrane i većom efikasnošću tova. Za isti prirast je potrebno manje hrane nego kod čistih pasmina. Kod klanja je veći udio mesa.

Za križanje je potrebno pažljivo odabrati koje i kakve životinje križamo. Hibridi mogu biti od dvije, a najbolje kada potječu od miješanja tri pasmine. U praksi se pokazalo da najbolju telad za tov daju krave koje su hibrid mliječne i kombinirane pasmine, a oplođene su mesnom kao što je Aberdin ili Hereford. Muška telad su izuzetno cijenjena kada je u pitanju tov, njihovo meso je traženo u industriji prerade. Dnevni prirast može biti i 1800g. Osim Aberdina, dobre očinske su Simentalac, Charolais, Limousin. Simentalski očevi daju telad koja su pogodnija za ekstenzivni tov.


Tagovi

Tov goveda Govedina Hibridi tovnih goveda Wagyu Pasmine tovnih goveda Hranidba bikova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...