Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 22.09.2023. 12:35

Zbog afričke svinjske kuge RH će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda?

Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije, pa makar samo i na Osječko-baranjsku, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura, navode iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 5.346
  • 434
  • 0

Stanje oko afričke svinjske kuge prijeti uništenjem velikog dijela ionako slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj i situacija je alarmantna, upozoravaju iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja (HUPS).

"Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske, pa makar samo i na Osječko-baranjsku županiju, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura", navode u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac. Hrvatska će, upozorava, postati jedna crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda.

"Kako do sada nismo pokazali brzu operativnu sposobnost u borbi s ovom bolesti, stanje će biti dugoročno. U tim uvjetima očekujemo pad cijena svinja i do 50 posto, a to i veliki proizvođači neće moći izdržati te će doći do velikoga smanjenja proizvodnje", upozoravaju.

Za povratak u normalno trebat će godinu dana?

Navode da se samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se danas nalazi pod zonama zaštite, nalazi proizvodnja 150 tisuća tovljenika i 6.500 krmača njihovih članova, svi su u kategoriji 3 po stanju biosigurnosti i nije bilo pojave bolesti na tim farmama. Kako ističu, do danas su procijenjene indirektne štete od ove bolesti na pet milijuna eura.

"Ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godinu dana", smatraju iz HUPS-a. U samo dva i pol mjeseca ASK se, dodaju, kod domaćih svinja proširila s dva slučaja i dvije općine na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave.

Svinjogojstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji otpisano? Može li opstati i u ostatku Hrvatske?

"Kod divljih svinja od 2019. provedeno je više od 17 tisuća analiza koje su bile negativne, a pet novih pozitivnih utvrđeno je također u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije", navode. Kako ističu, ovakav razvoj događanja pokazuje da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od zaraze i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti nisu odgovarajući te ne daju i rezultate.

Potrebna promjena operativnog postupanja

"Hitno je potrebno promjena operativnoga postupanja", ističu i navode da su problemi sljedeći: Bolest se širi zbog spore i neodlučne provedbe eradikacije u zoni 3 km od pojave bolesti.

Nadalje, kažu da stručnjaci veterinari koji su do sada sudjelovali u uspješnim suzbijanjima sličnih opasnih bolesti kod domaćih životinja u Hrvatskoj naglašavaju da je brzina reakcija i odlučna provedba ključna za zaustavljanje širenja bolesti. "To znači da se u krugu tri km moraju ukloniti sve svinje iz objekata kategorije 0,1 i 2 u roku par dana na lokaciji, od prvog utvrđenoga slučaja pojave bolesti. Nakon brzog uklanjanja, višekratna stručna provedba DDD mjera i nadzor trebaju stvoriti zonu iz koje nema daljnjega širenja bolesti", pojašnjavaju.

Sadašnja provedba uklanjanja životinja iz zaraženog područja je, dodaju, spora zbog nedostatnoga broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu, a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika koji su i slabo motivirani za ovakve akcije.

"Broj veterinarskih inspektora u Državnom inspektoratu također je nedostatan, a poseban je i problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH a i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja Inspektorata", smatraju iz ove udruge.

Također, navode da su kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. "Ako se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama", dodaju.

Zaiskrilo oko Agroproteinke: Oporba pita radi li se o pogodavanju, vladajući negiraju

Krive i lošu komunikaciju i naredbe Uprave za veterinarstvo

Smatraju i da krizno komuniciranje s poljoprivrednicima, medijima i građanima nije odgovarajuće te da na svim razinama postoji malo kvalitetnih informacija. "One o novim slučajevima širenja dobijemo od terenskih veterinara, stručnjaka i poljoprivrednika koje su često podložne iskrivljenju, a ne od Ministarstva i to hitno kako bi mogli reagirati u proizvodnji", pojasnili su.

Jedini način borbe s ASK je, prema njima, brza eradikacija, a što ona znači, kako se provodi i koje posljedice ima za poljoprivrednika, kažu, ne mogu kvalitetno objasniti i komunicirati s poljoprivrednicima.

Niz je pitanja na koja nemaju, a traže odgovor: Kako se prenosi afrička svinjska kuga i zašto je buduća proizvodnja svinja moguća jedino u uređenim svinjogojskim objektima prilagođenih kategoriji 3? Je li "opasno" meso od zaraženih svinja za konzumaciju, kako kaže savjetnik ministrice ili je bezopasno kako Ministarstvo komunicira s medijima ili je smrznuto meso u škrinjama dugoročno opasno za ponovno širenje zaraze? Je li zabranjena prerada svinjskoga mesa na OPG-u ili je zabranjen uzgoj svinja ako nisi u kategoriji 3 u budućnosti? Što proizvođači koji budu željeli nastaviti baviti se uzgojem svinja moraju napraviti u periodu ovih 12 mjeseci koliko traje zabrana držanja? Zašto struka i znanost Veterinarski fakultet, Hrvatska veterinarska komora, Hrvatski veterinarski institu nisu uključeni u informiranja građana?

Dodaju i da su naredbe Uprave za veterinarstvo nejasne i teško ili nisu provedive. 


Tagovi

HUPS Afrička svinjska kuha Uzgoj svinja Udruga proizvođača ASK Krešimir Kuterovac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.