Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 06.07.2023. 08:30
  • Vukovarsko-srijemska, Gunja

Zbog ASK postavljeni punktovi s policijskim nadzorom - uzgajivači traže relaksaciju mjera

Odbor za svinjogojstvo HPK uputio je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede kojim traže popuštanje mjera kako bi se spriječile dodatne štete onima sa zdravim životinjama. Evo što traže

Foto: Depositphotos/guysky12345
  • 3.623
  • 221
  • 0

Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području Hrvatske ova bolest je potvrđena na ukupno 22 gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, javilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Otklonjena je sumnja na pojavu na dva gospodarstva, dok je zabilježen prvi slučaj zaraze kod divlje svinje na području Gunje.

Isitču i da se pristupilo dodatnim mjerama sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze. "Postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite", navode.

S druge strane, kako bi se umanjile štete proizvođačima, iz Hrvatske poljoprivredne komore zatražena je od Ministarstva relaksacija propisanih mjera. 

"Zaprimamo brojne molbe uzgajivača koji traže da svinje koje su zdrave i spremne za isporuku, pregledane od ovlaštenog veteriranara mogu biti otpremljene u ovlaštene klaonice poštujući sve mjere", stoji u zahtjevu kojeg je poslao predsjednik Odbora za svinjogojstvo, Antun Golubović

ASK u Hrvatskoj: Vrijeme je za ohladiti glave, smanjiti bespotrebna kretanja i prebroditi

Uz navedeno, ističe da je potrebno dozvoliti premještaj svinja unutar kontroliranih objekata - iz prasilišta u odgajalište, iz odgajališta u tovilište kao i premještaj krmača iz čekališta u prasilište kakko ne bi došlo do prekida uzgoja.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Zaraza Prvi slučaj zaraze divlje svinje HPK Odbor za svinjogojstvo Antun Golubović Relaksacija mjera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]