Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 25.08.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Zbog greške sustava 95 posto tovljača junadi izgubilo je dio potpora

Poljoprivredni proizvođači nemaju nikakav uvid u rad Agencije za plaćanja u poljoprivredi i kontrole koje ona provodi na terenu, čulo se nakon sastanka Udruge Baby Beef i ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Foto: Marinko Petković
  • 6.896
  • 524
  • 1

Upravni i Nadzorni odbor Udruge za tov i uzgoj goveda Baby Beef nedavno je održao sjednicu na čijem je prvom dijelu bila nazočna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te predstavnici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a raspravljalo se o aktualnoj situaciji na tržištu junadi i teladi, vezano za sporna pitanja uz donošenje i način objave Odluka o potporama u poljoprivredi za 2022. godinu od strane APPRRR-a.

"Zbog greške sustava 95 posto tovljača junadi, što je više od njih 5.000 u Hrvatskoj, izgubilo je tri posto ukupnih potpora na poljoprivrednom gospodarstvu za prošlu godinu", upozorio je predsjednik Udruge Baby beef Zvonimir Širjan na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg zatvorenog sastanka koji su održali s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima APPRRR-a. 

Kako je kazao, proizvođači imaju rok od četiri dana za prijavu migracije s jednog gospodarstva na drugo ili s gospodarstva u klaonicu ili pak u izvoz, a veterinarske stanice još tri dana, dok je APPRRR kažnjavala sve što je kumulativno kasnilo za više od sedam dana, bez pitanja i razlikovanja je li u prijavi migracije zakasnio proizvođač ili veterinar.

Agencija za plaćanje krši odluke Ustavnog suda?

Prema njegovim riječima, Agencija za plaćanje, takvim ponašanjem ozbiljno dovodi u opasnost funkcioniranje pravne države i osnovnih načela demokracije, odnosno zakonitosti. On je podsjetio da je Ustavni sud RH još 2020. godine donio odluku kojom je jasno zauzeo stav da su odluke APPRRR-a upravni akti.

"To znači da njime treba u pisanom obliku ispuniti osnovnu svrhu da bude jasno i nedvosmisleno odlučeno o našim pravima i obvezama, a ne ih samo objaviti na mrežnim stranicama Agencije, usred ljeta 27. srpnja, kad su poljoprivredni radovi u samoj špici", istaknuo je Širjan. On se požalio da poljoprivrednici nemaju nikakav uvid u rad APPRRR-a i kontrole koje provode na terenu.

Kako se čulo, pojedini članovi udruge Baby beef, koji su saznali za ovu obavijest, preuzeli su dostavljene odluke o ostvarivanju prava. Redom, gotovo svi, njih više od 300, bez obzira imali oni kontrolu na terenu ili ne, većinom su sankcionirani putem administrativne kontrole.

"Dakle, kontinuiranim ignoriranjem odluka hrvatskih sudova i neprimjenjivanjem zakona i provedbenih akata javnopravnih tijela, Agencija dovodi hrvatske poljoprivredne proizvođače u položaj građana drugog reda", drži Širjan.

Naime, do sada su se, kaže, takve odluke slale i putem elektroničke pošte, a sada su se svele samo na objavu na mrežnim stranicama Agencije. Nastavno na sve navedeno, ističe, indikativno je da se većina Odluka agencije i penalizacija potpora obrazlaže pozivanjem na Pravilnik o višestrukoj sukladnosti, u vrijeme kada se određenim "poljoprivrednim proizvođačima" priznaju zahtjevi i isplaćuju potpore, iako ne zadovoljavaju osnovne zahtjeve ovoga pravilnika.

Primjerice, kad se to preračuna u novac, vrijednost zakašnjelih migracija su višestruko veće, dva to tri puta, od vrijednosti grla, koja se mjeri u iznosu od oko 1.700 do 2.000 eura.

Upravni spor i zbog dva teleta

"S druge strane, sama izreka sporne odluke za tovljače junadi je nejasna i neodređena te se iz nje ne može saznati razlog zbog kojeg je korisnik sankcioniran", istaknuo je Miljenko Konjačić u ime OPG kod Križevaca čiji je nositelj njegov otac. Naime, odluku treba preuzeti u roku od samo pet dana, što većina tovljača nije učinila, a žalbeni rok je opet samo 15 dana. To bi značilo tužbe, odnosno upravne sporove, nekoliko tisuća uzgajivača, iako je većina od 300-tinjak članova udruge Baby beef, to učinila, pojasnio je Širjan.

Odgovarajući na upite, vlasnik farme "Natura beef" s Udbine Mladen Kušeković otišao je korak dalje i kazao da je nevjerojatno da se potpore, koje život znače za uzgajivače goveda, gube zbog neviđenih administrativnih zavrzlama, koje u slučaju žalbe znaju trajati i do pet godina, a sve zbog dvije zakašnjele prijave dva teleta.

"Na upravni spor se odlučila i poljoprivredna zadruga Štriga iz Križevaca, iako se radi o zanemarivoj neusklađenosti podataka Agencije s onim našima", kazala je Terezija Štriga.

Širjan se na kraju pohvalio s uspjesima u domaćem tovu junadi, čija vrijednost prelazi dvije milijarde kuna, nakon stabiliziranja cijena stočne hrane, što je lani uzrokovalo velike minuse u poslovanju. Uz to, očekuje ovogodišnju dobru berbu kukuruza, što bi trebao biti dobar vjetar u leđa tovljačima junadi. Oni se pak nadaju da će i ovaj gorući problem kontrole uzgoja, koji bi se mogao naći i pod povećalom Europske komisije, konačno doći na dnevni red.               


Tagovi

Miljenko Konjačić Zvonimir Širjan Udruga Baby Beef APPRRR Marija Vučković Potpore


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja