Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustav monitoringa
  • 17.11.2023. 15:30

Zbog nepouzdanog sustava monitoringa dijelu stočara uskraćena isplata avansa

Zemlja uredno obrađivana, a službeni semafor upozorava da nije. Tko je u pravu – poljoprivrednik ili algoritam? “Ovo je light show, a ne semafor”, kaže Mladen Kušeković. Evo što kažu drugi stočari.

Foto: Depositphotos/ekkasit919, L. Hrenković
  • 8.760
  • 473
  • 1

Lijepo je zamišljen i predstavljen novi sustav monitoringa kojim se od ove godine nadzire sto posto poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Poljoprivrednici su ga pozdravili računajući da će se tako iz sustava potpore konačno isključiti oni koji zemljište ne obrađuju.

Ni slutili nisu da će bez novca ostati i oni koji sve rade po propisu. Ali eto, dogodilo se upravo to, a novi sustav pao je na prvom testu.

Kako se bližila isplata avansa izravnih plaćanja, poljoprivrednici s pašnjačkim površinama bili su sve nervozniji. Ne zbog manje novca u ovom programskom razdoblju i prve isplate iz nove blagajne, nego zbog neizvjesnosti hoće li njihovo zemljište uopće biti prihvatljivo za plaćanje.

Njihovi strahovi su se obistinili. Isplata predujma koja je krenula 15. studenog, nije još sjela na na njihove račune, iako su mjesecima unaprijed upozoravali nadležne da sustav monitoringa i njegov "semafor“ ne prikazuje realno stanje na površinama.

Pašnjak popašen, ali satelit to ne može potvrditi

Naime, tjedan dana prije isplate, na e-mail adrese brojnih korisnika potpora stigle su obavijesti iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, da na parcelama prijavljenim za potporu nije vidljiva poljoprivredna aktivnost. Riječ je o sustavu upozorenja poljoprivrednika putem satelitskog nadzora uporabe zemljišta, odnosno obradivih površina.

Rezultati te automatske procjene prikazuju se u obliku "semafora", a poljoprivrednici dobivaju obavijesti o postojanju pogreške, koju mogu ispraviti ili odustati od zahtjeva za potporu za taj dio zemljišta.

Uvodi se cjelovito praćenje aktivnosti na poljoprivrednim površinama

Takvo upozorenje dobio je i Mladen Kušeković.

Početkom listopada njegove su oranice bile uredne, u zelenom, kaže, livade također uz nekolicinu žutih, što mu nije bilo jasno, obzirom da se radilo uglavnom o parcelama koje se nalaze jedne pored drugih, a na kojima se u isto vrijeme obavljala košnja. Svi njegovi pašnjaci su bili plavi, što u prijevodu znači da na parcelama nije vidljiva propisana poljoprivredna aktivnost.

Snimka Kušekovićevih parcela iz ARKOD-a

Tjedan dana prije isplate odjednom se dogodila promjena, tumači Kušeković. Pašnjaci su pozelenjeli, što znači da je je vidljiva aktivnost na njima, ali su neke oranice koje na isti način obrađuje desetak godina, prešle u crvenu boju. "Ovo je light show, a ne semafor", upozorio je Kušeković.

Tko će dokazati što je rađeno u veljači?

Podružnici Agencije u Gospiću dostavio je izjavu da su te (sada sporne) parcele korištene upravo na način kako su opisano u Jedinstvenom zahtjevu u lipnju.

"Na kraju je opet pozelenilo, ali se zacrvenila nova površina koja se nalazi neposredno uz samu farmu, koja ne da nije korištena već je i previše korištena, na granici raubanja, što znači da sustav ne može uopće prepoznati aktivnost“, rekao je Mladen Kušeković tvrdeći da taj monitoring program kao da nije dobio uputu što se točno pod aktivnošću na pašnjaku podrazumijeva, kako bi algoritam mogao reći da ili ne.

Dodao je da bi on sada vjerojatno trebao priložiti tisuće geotagiranih fotografija, ali ne samo onih koje dokazuju trenutno stanje nego i što su radili u siječnju, veljači, ožujku, itd. "Ako je potrebno aktivnosti dokazivati na taj način, onda nam taj sustav nije potreban“, rezolutan je.

 Na pitanje hoće li plave površine biti plaćene u avansu iz Agencije su rekli da će takve površine "promijeniti boju“, zelene će biti plaćene, a crvene neće.

Za crvene će napraviti dodatne provjere, napisali su u odgovoru poljoprivrednicima, pa ako ostanu crvene ili ako korisnici ne dokažu poljoprivrednu aktivnost putem geotagiranih fotografija – takve površine neće isplatiti.

U Lici više od 1.300 poljoprivrednika u "crvenom"

Na Kušekovićev upit što treba učiniti da bi dokazao da su te plave površine obrađene, dobio je, kako kaže, robotski odgovor.

Ako je obavio poljoprivrednu aktivnost u propisanom roku, djelatnici Agencije će to drugim raspoloživim podacima provjeriti ili će ga zatražiti dostavu dokaza o obavljenoj poljoprivrednoj aktivnosti putem geotagiranih fotografija. Ako nije obavio poljoprivrednu aktivnost, onda može odustati od tih parcela do 15. studenoga 2023. godine, kako mu se ne bi obračunale sankcije.

Upitao je što konkretno treba (tjedan dana prije isplate) učiniti, jer je na njegovoj farmi više od tisuću hektara poljoprivrednog zemljišta raspoređenih u više od 130 ARKOD čestica. I zašto traže da odustane od zemljišta koje uredno obrađuje.

Odgovor nije dočekao. Nije ni čudo, jer samo je u Ličko-senjskoj županije više od 1.300 parcela koje su u "crvenom“, što znači da poljoprivrednici moraju dokazati da ih obrađuju predstavnicima APPRRR.

Poljoprivrednici brisali parcele iako su uredno obrađene

Dakle, većina stočara koji imaju pašnjačke površine nije dobila isplatu avansa, jer još se provode kontrole na terenu i pozivaju poljoprivrednici da dostavljaju geotagirane fotografije.

Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da su ga par dana prije isplate zvali iz Agencije da provjere jesu li određene pašnjačke površine pokošene, na što je on odgovorio da jesu uredno, ali isplata ipak nije sjela.

Zdeno Ramljak na čijim pašnjacima pase više od tisuću ovaca

Ivan Sarić iz OPG Promina koji ima 150 hektara pašnjaka na području Pakova sela također nije vidio uplatu na svom računu.

Kaže da su njegovi pašnjaci na dan 6. studenog svi bili zeleni. Livadu koja je bila pokošena, a koju je sustav obilježio crvenom, ispisao je sa zahtjeva za potporu, samo zato da bi za ostatak zemljišta dobio potporu na vrijeme. Ni to mu nije pomoglo.

"U dva dana sve površine su promijenile boju u žutu, pa sam zvao u Zagreb da vidim što trebam učiniti, a neka gospođa mi je rekla da smo supruga i ja u 'ekspertnom sustavu', odnosno u obradi, te da će se rezultati znati kroz 10-tak dana“, rekao nam je u telefonskom razgovoru. 

On smatra da sustav monitoringa nije temeljen na realnom stanju na terenu, te da su rokovi za košnju nerealno postavljeni. "Moje krave pasu cijelu godinu, kako i gdje žele, i ja ih ne mogu natjerati da popasu neku površinu do 15. rujna, što je rok. Zašto je uostalom nametnut datum? Kod nas je sada 20 stupnjeva i trava raste kao u proljeće“, pita Sarić.

Za razliku od svojih kolega, Rodoljub Džakula iz Sunje ipak se nada skoroj isplati.

"Ja sam uvijek optimist i nadam se da će poticaj sjesti na račun, makar kasnije od najavljenog. Od crvenih parcela koje mi je sustav obilježio nisam odustao, jer ih uredno obrađujem“, kazao nam je.

Nadležni tvrdili da monitoring nije preduvjet za isplate

Kušekoviću, Ramljaku, Sariću i brojnim njihovim kolegama stočarima koji imaju više od 100 komada grla stoke i više od toliko hektara zemljišta, koji zapošljavaju ljude, u sustavu su PDV-a, s uredno registriranom proizvodnjom i isporukom roba – svima su uskraćene isplate avansa uz objašnjenje da je potrebno provesti dodatne kontrole.

Kada, na koji način i na kraju zbog čega, te odgovore nemaju. Nadali su se da će ipak prevladati razum, te da se neće primijeniti rezultati iz još uvijek nedovoljno pouzdanog sustava monitoringa.

"Upozoravali smo u više navrata ministricu i ravnatelja i redovito dobivali odgovore da će se sustav s kojim imaju problema srediti, te da njegovo funkcioniranje nije preduvjet za isplate avansa. Lagali su!“, tvrdi Mladen Kušeković.

Mladen Kušeković na svojoj farmi u Udbini

To bi bilo logično, nastavlja on, obzirom na činjenicu da se isplaćuje oko 60 posto avansa, te da do konačne isplate ima još dovoljno vremena i prostora da se moguće nepravilnosti isprave.

Podsjeća da je upravo stočarskom sektoru, brojnim izmjenama pravila igre drastično smanjena potpora za novo programsko razdoblje, što ih je dovelo na rub isplativosti i održivosti.


Tagovi

Isplata avansa Sustav monitoring APPRRR Ministarstvo poljoprivrede Semafor poljopirvredne aktivnosti Mladen Kušeković Zdeno Ramljak Ivan Sarić Rodoljub Džakula


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda