Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba za opstanak
  • 27.08.2024. 18:00
  • Rumunjska

Zbog suše prisiljeni smanjiti stočni fond za čak 30%

Suša u Rumunjskoj dovela je do nedostatka stočne hrane, a otkupna cijena mlijeka uzgoj čini neisplatiivm. Stočari će biti prisiljeni prodati životinje klaonicama

Foto: Shuttertock/Cameron Watson
  • 3.082
  • 220
  • 0

Rumunjski poljoprivrednici suočavaju se s ogromnim izazovima zbog ovogodišnje suše, izvještava Euronews.

Broj goveda na farmama u cijeloj zemlji opada, a uzgajivači upozoravaju da bi na jesen mogao pasti za čak 30%. Suša je otežala nabavu stočne hrane, koja je sve skuplja, dok niska otkupna cijena mlijeka čini uzgoj neisplativim. Najavljuju da će morati prodati sve životinje klaonicama jer ih više ne mogu hraniti.

Veliki rast troškova i pad cijena stoke

Kako navode, u odnosu na prošlu godinu, troškovi stočne hrane gotovo su dvostruko viši, a cijene životinja 30 do 40% niže. 

"Za bika od 400-500 kg ne možemo dobiti više od 4.000-4.500 leja (oko 800-900 eura) u klaonici. Prošle godine smo dobivali 8.000-9.000 leja (oko 1600-1800 eura)", rekao je poljoprivrednik iz Olta, Traian Gîrtan.

Predstavnici uzgajivača stoke ističu da je situacija slična u svim dijelovma zemlje koji su pogođene sušom.

Stočari kolju životinje zbog suše, a mafija zarađuje na plavom zlatu

Oni koji već sada koriste stočnu hranu namijenjenu za zimu, predviđaju, bit će prisiljeni likvidirati stada u listopadu ili studenom.

Dugoročne posljedice za stočni fond

"Posljedice će biti dugoročne jer ionako svjedočimo drastičnom, dramatičnom i zabrinjavajućem smanjenju stočnog fonda, budući da smo ostali s nešto više od milijun krava, dok smo nekad imali i sedam milijuna", istaknuo je predsjednik Udruge uzgajivača goveda za meso Rumunjske, Dumitru Grigorean.

Mali poljoprivrednici kažu da će se posljedice odraziti i na maloprodaju. "Cijena ovčjeg i goveđeg mesa će se iduće godine udvostručiti jer više nema dovoljno životinja", dodao je Gîrtan.

Teška obnova farmi

Kako navode, Rumunjska sada ima oko milijun goveda, od kojih je približno 300.000 mliječnih krava. Predstavnici uzgajivača goveda upozoravaju da je farmu, jednom kad se zatvori, vrlo teško ponovno pokrenuti.

"Treba jako dugo vremena za zamjenu, najmanje pet godina, da od sjemena dođemo do mliječne krave", objasnio je predsjednik Udruge uzgajivača goveda iz Rumunjske, Petre Bordeianu.

Također, predviđaju da će pritisak na klaonice porasti na jesen, kada će stočari moći prodati i subvencionirane životinje koje su morali zadržati četiri mjeseca.


Tagovi

Rumunjska Suša Klimatske promjene Goveda Stoka Petre Bordeianu Dumitru Grigorean Traian Gîrtan Klanje goveda


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.