Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimski obroci
  • 04.02.2024. 12:00

Zimska hranidba muznih krava - što zahtijevaju visokomliječna grla?

U hranidbi mliječnih krava najčešće se koriste sijeno, silaža i koncentrat. U praksi se obično računa da kilogram sijena ima vrijednost kao 2,5 kg silaže

Foto: Depositphoto/narapornm
  • 865
  • 65
  • 1

Svakodnevni zimski obroci muznih krava trebaju biti sastavljeni od voluminoznih hraniva i koncentrata. Visokomliječna grla zahtijevaju posebno kvalitetnu stočnu hranu i koncentrat sastavljen od više hraniva. U našim uvjetima kako navodi Darko Marković, stručni suradnik za stočarstvo, najčešće se koriste kukuruz i mekinje koje prije upotrebe treba izmiješati.

"Najbolji koncentrat je onaj koji se proizvodi u tvornicama stočne hrane. Postoji više vrsta obroka za zimsku hranidbu krava, a razlikuju se po tome koje hranivo najviše sudjeluje u njegovom sastavu", dodaje savjetodavac.

Ne pretjerujte sa sijenom

U hranibi muznih krava najčešće se koriste sijeno, silaža i koncentrat. Od sijena se najviše koriste livadno, leptirnjače, mahunarke i smjese žitarica (zob i raž). Kvaliteta sijena može biti različita i ovisi od vrste biljaka koje sudjeluju u njegovom sastavu, od vremena, načina spremanja i slično.

Sijeno se ne daje kravama u količinama koje one mogu pojesti (Foto: Depositphoto/grigvovan)

"Kvaliteta sijena utječe na količine koje mogu koristiti u obroku, kao i na proizvodnju mlijeka. Krave mogu dnevno pojesti više od 2 kg sijena prosječne kvalitete na 100 kg žive mjere. To znači da bi grlo tjelesne mase oko 500 kg dnevno moglo pojesti do 15 kg sijena", precizira ovaj stručnjak i dodaje da je to količina kojom se pored uzdržnog obroka može proizvesti samo 5-6 kg mlijeka.

Veće količine kvalitetnijeg sijena, kako ističe, neznatno utječu na povećanje mliječnosti pa se zato ovo hranivo ne daje kravama u količinama koje one mogu pojesti, već najviše do 7-8 kg.

Kilogram sijena kao 2,5 kg silaže

Drugi dio obroka čine silaža, stočna repa i koncentrat. Slama i kukuruzovina mogu se dati muznim kravama, ali samo kao dodatak obroku, jer u protivnom ako se koriste kao glavni, smanjit će se proizvodnja mlijeka, a krave izgubiti na masi i neće se moći koristiti kao visokoproduktivna grla. Od sočnih hraniva najčešće se koriste stočna repa i kukuruzna silaža.

"Stočna repa daje se kravama narezana, a preporučuje se 30-40 kilograma na dan. Pri hranidbi muznih grla samo sijenom ili nekom drugom voluminoznom stočnom hranom, uvođenjem stočne repe u obrok povećat će se i mliječnost i kvaliteta mlijeka", navodi Marković.

Silaža je zelena stočna hrana koja se konzervira da ne bi istrunula i tako se sačuva za hranidbu krava zimi kada nema druge svježe hrane.

Vrijednost silaže ovisi od kvalitete i stupnja zrelosti kukuruza (Foto: Adi Pašalić)

"Visokoproduktivnim muznim grlima daje se u količini od 30-40 kg dnevno. U našim uvjetima najčešće se koristi kukuruzna. Njena vrijednost ovisi od kvalitete i stupnja zrelosti kukuruza prilikom siliranja, od bogatstva u klipovima kao i od toga kako je silaža pripremljena. U praksi se obično računa da 1 kg sijena ima vrijednost kao 2,5 kg silaže", kaže stručnjak.

Gdje je moguće, uspješno se koriste: pivski trop (treber), rezanci šećerne repe i suncokretova sačma.

Nedostatak vitamina i mineralnih tvari tijekom zimske hranidbe krava česta je pojava, naročito kod visokoproduktivnih muznih grla. Zato ih treba dodavati životinjama u vidu koncentrata. Ako se on sprema na gospodarstvu, onda se pored uobičajenih hraniva dodaju i minerali i vitamini.

"Na 100 kg smiješe dodaje se 1-2 kg koštanog brašna i 0,5-1% premiksa", zaključuje Marković.


Tagovi

Muzne krave Visokomliječna grla Darko Marković Koncentrat Zimska hranidba Hranidba krava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB