Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesilice
  • 30.09.2023. 10:30

Zimske nesilice moraju biti "fit" jer debele koke ne nose jaja?

Sada je vrijeme da pripazite na hranidbu koka za zimsku proizvodnju jaja. Što je još potrebno za uspjeh?

Foto: Depositphotos/VBaleha
  • 1.567
  • 157
  • 0

Zimska proizvodnja jaja, kao što je poznato, donosi proizvođačima najveću korist zbog visokih cijena koje ovaj proizvod dostiže na tržištu. Nekoliko je bitnih uvjeta kako bi ova proizvodnja bila uopće moguća, a to su: kvalitetno jato starije od osam mjeseci, kvalitetna hranidba i udoban smještaj u kojem temperatura ni u najhladnijim danima ne smije pasti ispod 12°C.

Neophodno je osigurati svjetlost i to 16 sati tijekom jednog dana. No, da bi se dobile zimske nesilice, piliće je trebalo proizvesti u travnju i njihovom uzgoju posvetiti najveću pažnju.

Ne mogu samo žitarice

Za proizvodnju jaja zimi treba odabrati kvalitetniju pasminu kao što su Leghorn ili New Hampshire ili neki poznati hibrid koji daje veliki broj jaja. Pilićima se mora davati izbalansirana hranidba tako da se ne udebljaju previše jer prema starom pravilu - debele koke ne nose.

Kokošinjac treba biti zidan ili od drveta s podom i plafonom jer je jedino u takvom objektu moguće održavati temperaturu. Potrebna količina svjetlosti može se osigurati ugradnjom većih prozora i instalacijom struje za umjetno svjetlo zbog kratkog zimskog dana.

 Nije dobro u obrok im davati samo zrnevlje žitarica (Foto: Bigstock/VBaleha)

Objekt za "zimske nesilice" mora biti dovoljno veliki da kokoši u njemu mogu boraviti čitav dan u slučaju nepogode ili snježnih padalina. U šestom ili sedmom mjesecu starosti, što pada u listopadu ili studenom, kokoši dolaze u punu proizvodnju i moramo im posvetiti posebnu pažnju.

Nije dobro u obrok im davati samo zrnevlje žitarica jer je takav obrok nepotpun, a koke će se debljati i slabije nositi jaja. Najbolje je davati im hranidbenu smjesu u kojoj su sadržane sve potrebne tvari za proizvodnju jaja i uzdržne potrebe životinje.

Jedna sijalica na 25 kvadrata

Gdje god je moguće zimski dan produžavati umjetnom svjetlošću koja ne treba biti prejaka, pa za orijentaciju treba reći da je dovoljna jedna žarulja od 60 do 100 wati za kokošinjac površine 25m2.

Držanje pijetlova s kokoškima u zimskoj proizvodnji jaja nije neophodno, ali ako se to primjenjuje treba osigurati jednog pijetla na 15 koka. Potrebno je također osigurati dovoljan broj gnijezda sa steljom na koja će nositi jaja. Kao stelju za pod u kokošinjcu može se staviti lomljeni kukuruzni oklasak, sjeckana slama ili u krajnjoj nuždi drvene strugotine.

Zašto kokoši kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Voda za napajanje ne smije biti previše hladna niti se rasipati po podu. U njoj se kokama mogu davati i neki otopljeni preparati za koje se zna da pospješuju nosivost ili suvremeni preparati za preventivu i zaštitu od bolesti.

Dio ovog teksta preuzet je iz knjige "Kalendar poljoprivrednih radova".


Tagovi

Proizvodnja jaja zimi Kokošinjac Leghorn Kokoši nesilice Zimske nesilice Hranidba New Hampshire


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja