Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIFE DinAlp Bear
  • 20.04.2018. 10:00

Brojnost i veličina populacije smeđih medvjeda prvi put procijenjena u Hrvatskoj

Projektni tim proveo je sakupljanje uzoraka izmeta medvjeda za genetička istraživanja na području RH i Slovenije kako bi se, po prvi puta na temelju znanstvenih analiza, odredila veličina populacije smeđega medvjeda.

Foto: Miha Krofel/LIFE DinAlp Bear
  • 2.386
  • 90
  • 0

Prvi put u Hrvatskoj je znanstveno procijenjena brojnost i veličina populacije smeđih medvjeda. Naime, kako navode iz LIFE DinAlp Bear, u razdoblju od rujna do prosinca 2015. godine, njihov projektni tim proveo je sakupljanje uzoraka izmeta medvjeda za genetička istraživanja na području RH i Slovenije kako bi se, po prvi puta na temelju znanstvenih analiza, odredila veličina populacije smeđega medvjeda.

Uz pomoć tisuća volontera (uglavnom lovaca i šumara, ali i zainteresirane šire javnosti), u obje zemlje sakupljeno je čak 4.687 neinvazivnih genskih uzoraka. Uzorci su obrađeni na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani pomoću laboratorijske robotike i sekvencioniranja nove generacije (NGS) čime se značajno smanjilo manualno opterećenje prilikom ekstrakcije DNA i genotipizacije. Osim toga, suradnja s Laboratoire d’Ecologie Alpine (LECA) iz Grenobla u Francuskoj omogućila je prvu primjenu nove generacije sekvencioniranja na velikoj stvarnoj studiji, čak i prije prvog službenog predstavljanja metode znanstvenoj javnosti.

U Hrvatskoj populaciji više ženki nego mužjaka 

"Naša je procjena brojnosti smeđih medvjeda i omjera mužjaka i ženki u gorju sjeverozapadnih Dinarida prva takve vrste. Utemeljena je na konkretnim empirijskim podacima i kao takva postavlja prvu referentnu točku za sva buduća istraživanja, ali i najbolji mogući temelj za znanstveno utemeljenu zaštitu i upravljanje ovom vrstom na čitavome području", stoji u priopćenju koje potpisuje Lidija Bernardić.

Nadalje, objašnjavaju, temeljem dvaju procijenjenih parametara – minimalnog i maksimalnog godišnjeg broja medvjeda došli su za godinu 2015. do brojke od minimalnih 793 (702-928), odnosno maksimalnih 937 (846-1072) jedinki medvjeda na teritoriju RH.

"U tome možemo brojku od 937 (846-1072) medvjeda uzimati kao maksimalnu godišnju vrijednost brojnosti populacije u proljeće 2015. s uključenim godišnjim podmlatkom, a 793 (702-928) kao minimalnu zimi 2015. sa uključenim godišnjim mortalitetom i bez podmlatka 2016. Za Sloveniju odgovarajući broj maksimalne vrijednosti medvjeda sa podmlatkom je 711 (657-767), a minimalni 599 (545-655).

Prva procjena brojnosti 

Utvrđeno je i da u Hrvatskoj populaciji ima 58.2% ženki i 41.8% mužjaka. Iako ova prva znanstvena procjena brojnosti populacije u ovom području izgleda pohvalno što se zaštite medvjeda tiče, ona također otvara i širu raspravu o toleranciji prema medvjedima i budućim mjerama upravljanja i zaštite. Ključne i odgovorne osobe u procesu odlučivanja, bez obzira kakve će završne odluke donijeti, bit će utemeljene na najkvalitetnijim znanstvenim podacima.

Naša je procjena brojnosti smeđih medvjeda i omjera mužjaka i ženki u gorju sjeverozapadnih Dinarida prva takve vrste. Utemeljena je na konkretnim empirijskim podacima i kao takva postavlja prvu referentnu točku za sva buduća istraživanja. Samim time predstavlja najbolji mogući temelj za znanstveno utemeljenu zaštitu i upravljanje ovom vrstom na čitavome području", stoji u istraživanju. 
 


Tagovi

LIFE DinAlp Bear Smeđi medvjed Brojnost


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".