Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponovo u akciji
  • 31.05.2024. 14:45
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

Članovi ŠRD "Gubavica" iz Omiša ponovo čiste Cetinu: Preneraženi smo količinom smeća

Redovitom akcijom čišćenja kanjona Cetine članovi ŠRD Gubavica u samo nekoliko sati izvukli su značajne količine raznovrsnog otpada iz rijeke. Posebna priča su vrše i nezakoniti izlov jegulje.

Foto: ŠRD Gubavica
  • 268
  • 28
  • 0

Članovi Športsko-ribolovnog društva Gubavica iz Omiša i ove su godine organizirali redovitu akciju čišćenja kanjona rijeke Cetine u dijelu od Omiša do Tisnih stina, ukupne duljine desetak kilometara.

Tijekom akcije čijoj su provedbi ruke dali Restoran "Radmanove mlinice“ i Turistička zajednica grada, prikupljeno je tridesetak vreća raznog smeća koje je po završetku uredno deponirane od strane komunalnog poduzeća Peovica. Veći dio izvučen je podno novog mosta u Omišu gdje su članovi društva "skladištili" otpad do njegovog odvoza. Radi se o još jednoj hvalevrijednoj akciji čiji rezultat ističe problem nemara posjetitelja ove kraške ljepotice čijoj se flori i fauni jednako dive i domaći i strani gosti, dok paralelno iza sebe ostavljaju ili u rijeku bacaju goleme količine raznovrsnog otpada. 

Rijeka Cetina ključni je izvor vode za veliki dio Zagore i obližnjih otoka, što čini ovakvo onečišćenje posebno zabrinjavajućim. Mnogi su, posebno oni ekološki osvješteni stanovnici duž njenog toka, ogorčeni ovakvom situacijom, smatrajući je ekološkom bombom koja prijeti prirodnom okolišu i zdravlju lokalnog stanovništva.

Sa nimalo žala uništavaju se i riječni stanovnici. Koncem prošle godine članovi-ronioci ovog društva korito rijeke čistili su od nedozvoljenih ribolovnih alata za lov također na području "Tisnih stina“ do izletišta Radmanove mlinice gdje su u samo jednom danu izvadili tridesetak vrša namijenjenih za lov jegulja. Tom prigodom odlučeno je da će društvo Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog nezakonitog lova i ribolova.

Nažalost, više-manje nastavilo se s istom praksom.


Fotoprilog


Tagovi

ŠRD Gubavica Cetina Smeće Akcija čišćenja


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.