Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski požari
  • 16.07.2023. 10:30

Čuvajmo šume - jedino je spriječeni požar "ugašen" na vrijeme

Opušak cigarete, odbačeno staklo, neugašen plamen, iskra od radova, ali i izgubljen upaljač samo su neki od predmeta koji mogu izazvati požar, upozoravaju iz Hrvatskih šuma.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
  • 1.754
  • 223
  • 0

Opušak koji ste pokupili za sobom, staklo koje ste bacili u smeće ili plamen koji ste ugasili do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera koje Hrvatske šume i njeni partneri provode tijekom cijele godine.

"Jedino je spriječeni požar 'ugašen' na vrijeme, a procjenjujemo da bi se oko 90 posto njih moglo izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojim postupcima u prirodi", napominje predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić .

Nemar je prva iskra!

Naime, u ljetnim mjesecima, šume diljem zemlje pod velikim su rizikom od požara, a nemar je često njihova prva iskra. Upravo pod tim sloganom, žele osvijestiti građane o njihovoj ulozi u očuvanju šuma, imovine, a onda i ljudskih života od razornih učinaka vatrene stihije. Iz tog su razloga i kreirali tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara

Nemar je prva iskra - spriječi požar prije no što nastane

"Mnogi na prve znakove požara odmahnu glavnom misleći da je netko već sigurno nazvao vatrogasce ili da se njih to ne tiče. Upravo je suprotno", upozorila je Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma u Hrvatskim šumama. 

Zaštita šumskog područja od požara briga je šumara, vatrogasne zajednice, ali i čitavog društva.

U šumama postavljeno 96 kamera

U Hrvatskim šumama protupožarna sezona traje neprestano, što pokazuje i činjenica da će samo u ovoj, 2023. godini, u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura.

Za razdoblje 2022. – 2025. tvrtka je nabavila integriranu uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma, kao i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara koji omogućava još kvalitetnije akcije u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite, posebice Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera raspoređenih na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra smještena u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj još povećavati.

Organizirana je i motriteljsko-dojavna služba radnika Hrvatskih šuma na području krša, a u tijeku protupožarne sezone, zapošljavaju se i dodatni radnici na određeno vrijeme kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim.

Zaštita šuma od požara briga je šumara, vatrogasne zajednice, ali i čitavog društva.

Tijekom cijele godine radi se i na izgradnji i održavanju protupožarnih prometnica i motrionica, na čuvanju i održavanju šuma, kao i podizanju svijesti javnosti o opasnostima od požara.

Primijetite li vatru ili dim nazovite 193 ili 112

Povećanim oprezom u šumi, moguće je spriječiti njih čak devet od deset. Stoga, obratite pažnju na svoje postupke i postupke drugih u okolini. Primijetite li vatru ili dim, odmah nazovite 193 ili 112. Možda baš vaš poziv spriječi razorni požar koji bi trajao danima.

Pogledajte video spot protupožarne kampanje "Nemar je prva iskra - Spriječi požar prije no što nastane":

Sve edukativni materijali vezani za spomenutu protupožarnu mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


Tagovi

Požar Hrvatske šume Vatra Odogovrno ponašanje Zaštita šuma Nemar Iskra


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]