Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 04.08.2017. 15:00

Dajte mišljenje na Nacrt prijedloga Zakona o šumama

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje. Ovoga puta riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona o šumama.

Foto: Bigstockphoto/duallogic
  • 752
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici. Tema savjetovanja je: Nacrt prijedloga Zakona o šumama

Opis savjetovanja: Zakonom o šumama uređuje se sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima, s ciljem osiguranja gospodarenja na načelima održivog gospodarenja, ekonomske i ekološke prihvatljivosti te socijalne odgovornosti. Postojeći Zakon o šumama nakon čitavog niza izmjena i dopuna ne slijedi trenutne izazove koji su postavljeni pred sektor šumarstva i drvne industrije, kako s nacionalne osnove tako i s osnove potreba praćenja smjernica tijela Europske komisije, odnosno Vijeća EU.

Novim Zakonom o šumama potrebno je stvoriti preduvjete za horizontalnu i vertikalnu usklađenost na nacionalnoj razini. Cilj Zakona o šumama je smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo unaprjeđivanje gospodarenja svim šumama, a sve sa svrhom generiranja dodatne gospodarske aktivnosti putem povećanog apsorpcijskog potencijala za povlačenje raspoloživih sredstava Europskih fondova i Programa Unije. Nadalje, jedna od temeljnih vrijednosti novog Zakona o šumama predviđa poboljšanje i otklanjanje dosadašnjih poteškoća u načinu raspolaganja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske s aspekta revitalizacije i provedbe postojećih, ali i otvaranja mogućnosti novih investicijskih razvojnih projekata (poglavito u turističkome sektoru) s posrednim otvaranjem novih zelenih radnih mjesta te povećanjem doprinosa ukupnome gospodarstvu RH.

Liberalniji pristup provođenju radova u šumama

Zakon o šumama nije u mogućnosti ukinuti veći dio ili cjelokupan administrativno-upravni proces već predviđa smanjenje i pojednostavljenje administrativnih postupaka poglavito u dijelu raspolaganja šumama i šumskim zemljištima s ciljem ubrzanja upravnih postupaka kako bi se omogućila što optimalnija provedba investicijskih i infrastrukturnih projekata. Nadalje, cilj je umanjiti administrativne zapreke i omogućiti liberalniji pristup provođenju radova u šumama (poglavito privatnih vlasnika) po principu "povjerenja" u ovlaštene inženjere uz redovan nadzor inspekcijskih i strukovnih tijela. Trenutno, a i nadalje, predmetna tematika u okviru Zakona o šumama odnosi se prije svega na sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju aktivnosti vezane uz gospodarenje šumama te iskorištavanje drvnih proizvoda, ali i korištenja šuma i šumskih zemljišta.

Nadalje, direktan utjecaj odredbi navedenog zakona vezan je i uz sve potencijalne investitore u dijelu poboljšanja investicijske klime smanjenjem administrativnih zapreka i pojednostavljenjem procedura, ali jednako tako posredno ima određen utjecaj i na jedinice lokalne samouprave u dijelu gdje je intencija da se dio prihoda nastalih iz šume reinvestira ponovno u područja iz kojih je navedeni prihod i proizašao.

Donošenjem novog Zakona o šumama predviđa se donošenje čitavog niza novih podzakonskih propisa kojima će se detaljnije urediti pojedine odredbe novog Zakona o šumama, te ujedno istima staviti van snage postojeći podzakonski propisi. Nadalje, normativna rješenja pojedinih odredbi novog Zakona o šumama mogla bi posljedično proizvesti i potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije, kao krovnog propisa kojim se uređuje djelovanje ovlaštenih inženjera te licenciranih izvođača u šumarstvu.

Savjetovanje je otvoreno do: 5. rujna 2017.

Foto: Bigstockphoto/duallogic


Tagovi

Savjetovanje Zakon o šumama


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...