Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 16.08.2024. 14:20

Hrastova mrežasta stjenica ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje naših šuma

Prvi je put kod nas registrirana u spačvanskoj šumi još 2013. i do sada se proširila gotovo posvuda, kažu iz Hrvatskih šuma.

Foto: AK grafika*
  • 244
  • 48
  • 0

Bubica koja nas posljednjih dana grize, itekako je poznata domaćim šumarima. Kako su na svojoj Facebook stranici objavile Hrvatske šume, hrastova mrežasta stjenica (Corythucha arcuata) prvi je put kod nas registrirana u spačvanskoj šumi 2013. i do sada se proširila gotovo posvuda. Porijeklom je iz sjeverne Amerike, a pretpostavlja se da je stigla na ceradama kamiona, transportom iz Turske.

Uz nju, kažu, postoji i platanina stjenica, koja je česta u gradskim drvoredima platana.

Ometa fotosintezu i bocka ljude

Navedeni štetnik, kako kažu stručnjaci, djeluje tako da siše lisne sokove zbog čega listovi gube zelenu boju, što sprječava fotosintezu.

"Zbog nedostatka hrane, stabla obustavljaju svoje životne funkcije. Višegodišnjim napadima na ovaj se način smanjuje vitalnost hrastovih stabala. Poseban problem predstavlja ranije odbacivanje žira što utječe i na prirodnu obnovu naših najvrjednijih šumskih sastojina", objašnjavaju iz Hrvatskih šuma.

Zbog izobilja hrane u Spačvi, manjka prirodnih neprijatelja i brze prilagodbe klimatskim uvjetima se, kako je primijećeno, eksplozivno proširila i u svega nekoliko godina postala štetnik koji ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje spačvanskih šuma. Iako, kako navode, bez nekih posljedica osim neugode, povremeno bocka i ljude.

Monitoring nametnika

Hrvatske šume d.o.o. zajedno sa Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumarskim institutom od početka vrše monitoring i već duže vrijeme poduzimaju intenzivne aktivnosti na iznalaženju sredstva za zaštitu bilja koje će na odgovarajući način spriječiti daljnje širenje tog štetnika.

Međutim, unatoč naporima, do sada nijedno isprobano sredstvo nije pokazalo zadovoljavajuću učinkovitost, zaključuju u objavi. 

*Naslovna fotografija: FB/Hrvatske šume, Shutterstock/msk1147


Tagovi

Hrastova mrežasta stjenica Spačva Platanina stjenica Hrvatske šume


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.