Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protupožarna prometnica
  • 01.11.2023. 16:30
  • Šibensko-kninska, Kistanje

Hrvatske šume dovršile još jednu protupožarnu prometnicu

Samo u održavanje protupožarnih prometnica na području Uprave šuma podružnice Split, uložili su 1.559.553,88 eura u protekle dvije godine.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.413
  • 137
  • 0

Hrvatske šume d.o.o. su se tijekom protekle dvije godine posvetile održavanju i rekonstrukciji prometnice Batina Lokva - Bjelanovići, duljine 4.970 metara kako bi se unaprijedila infrastruktura za zaštitu od požara.

Naime, prije ovih radova, prostor između županijske ceste 6090 i Nacionalnog parka Krka, obuhvaćajući oko 190 hektara, bio je potpuno nepristupačan u slučaju potrebe za protupožarnom obranom.

Dovršeno dodatnih 4,97 km

Još u 2018. godini obnovili su prvih 2,06 kilometara navedene prometnice, a ove godine uspješno dovršili dodatnih 4,97 kilometara.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, ova prometnica ima ključnu ulogu u zaštiti od požara šuma i šumskog zemljišta u gospodarenju Hrvatskih šuma d.o.o, ali i privatnih poljoprivrednih površina.

"Posvećeni smo očuvanju šuma i prirode Republike Hrvatske te ponosni na svoje napore u osiguravanju protupožarne prevencije i sigurnosti", kazao je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

U usporedbi s 2022. godinom, statistika ove godine je, kaže, impresivna. Zabilježeno je čak 94 posto manje požara, odnosno 203 požara manje nego prošle godine.

"Rekonstrukcijom ove prometnice omogućujemo brzu i učinkovitu reakciju u slučaju požara te štitimo šume i šumska zemljišta u gospodarenju Hrvatskih šuma, kao i Nacionalni park Krka koji se nalazi u zoni obuhvata prometnice", zaključio je dodavši da su u održavanje protupožarnih prometnica na području Uprave šuma podružnice Split, uložili 1.559.553,88 eura u protekle dvije godine.

Vučković: Za primorski dio 31 milijun eura

Također, izgrađeno je dodatnih 75,77 kilometara novih protupožarnih prometnica čija ukupna vrijednost iznosi 2.137.398,69 eura. 

U obilasku novoizgrađene prometnice na području Kistanja, predsjedniku Uprave pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te je tom prilikom istaknula: "Ulažemo u šumske puteve, a prema Akcijskom planu za primorski dio Hrvatske do 2025. godine imamo osigurano 31 mil. eura".

Uz navedeno, Hrvatske šume d.o.o. planiraju daljnje aktivnosti za 2024. godinu, koje obuhvaćaju održavanje dodatnih 179 kilometara protupožarnih prometnica i izgradnju 41 kilometra novih prometnica, s ciljem znatnog unaprjeđenja zaštite šumskih zemljišta i prirodnih resursa Hrvatske.


Tagovi

Hrvatske šume Nediljko Dujić Marija Vučković Protupožarna prometnica Zaštita od požara


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje