Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup žireva
  • 19.09.2024. 15:00

Hrvatske šume kreću s preuzimanjem žira, objavljena i cijena otkupa

Područja sakupljanja protežu se od Vinkovaca do Karlovca, a žir će se prikupljati isključivo u registriranim sjemenskim objektima.

Foto: hrsume.hr
  • 4.452
  • 249
  • 0

Hrvatske šume s preuzimanjem žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka službeno kreću s 1. listopada 2024. godine. 

Preuzimanje će se obavljati na unaprijed određenim lokacijama, a točne informacije o mjestima predaje dobit će svi sakupljači prilikom preuzimanja dozvola u nadležnim šumarijama.

"Dozvole za sakupljanje sjemenskog materijala izdaju se fizičkim osobama u šumarijama kojima gravitiraju. U dozvoli će biti navedeno područje sakupljanja, maksimalna količina koju sakupljač može prikupiti, kao i krajnji rok za predaju sakupljenog žira", ističe Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma. 

Sakupljačima će se isplaćivati bruto cijena od tri eura po kilogramu za žir hrasta lužnjaka i 3,30 eura za hrast kitnjak. Važno je napomenuti da primaju samo zdravi žir bez oštećenja ili znakova bolesti, kako bi se osigurala kvaliteta sjemenskog materijala.

"Područja sakupljanja protežu se od Vinkovaca do Karlovca, a žir će se prikupljati isključivo u registriranim sjemenskim objektima. Ti objekti, koji se koriste dugi niz godina za prikupljanje kvalitetnog sjemena, odabrani su od strane stručnjaka iz Hrvatskih šuma i nadležnog ministarstva", dodaje Juričić Musa.

Kvaliteta žira od ključne je važnosti jer osigurava prirodnu obnovu šuma i proizvodnju novih sadnica hrastova. 

Hrvatske šume naglašavaju da se time brinu o očuvanju šuma za buduće generacije, ostavljajući naslijeđe kakvo smo i sami primili od naših predaka.


Tagovi

Hrvatske šume Ana Juričić Musa Hrast lužnjak Hrast kitnjak Otkup žireva


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.