Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stablo godine
  • 19.10.2023. 13:30
  • Šibensko-kninska, Skradinski buk, NP Krka

Hrvatsko stablo godine je murva iz Nacionalnog parka Krka

Riječ je o stablu smještenom na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti ovoga kraja. Stara je oko 400 godina.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
  • 1.248
  • 139
  • 0

Titulu ovogodišnjeg Hrvatskog stabla godine odnijela je impresivna murva na Skradinskom buku, čija je priča Zelena dama Nacionalnog parka Krka osvojila podršku 653 glasača.

Riječ je o stablu smještenom na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti ovoga kraja. Stara je oko 400 godina, a opseg njenog debla na prsnoj visini iznosi 475 cm.

Po čemu je posebna?

U kineskoj medicini murva je još od davnina poznata kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi se koriste kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti, opstipacije i probavnih smetnji, a djeluju i antikancerogeno i protuupalno. Murva sadrži magnezij, kalcij, fosfor i kalij u velikim količinama, kao i vitamine C, E i K, a može se jesti odmah sa stabla ili koristiti za pripremu džemova, slastica, kompota ili rakije.

Za murvu je Vergilije rekao da je najpametnija biljka, koja, čekajući toplo vrijeme, zadnja procvjeta, a dio je tradicije i prepoznatljiva slika krajobraza.

Osim murve, za ovu titulu natjecala se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Mikluševaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Murva u utrci za Europsko stablo godine

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, nominirat će murvu na Skradinskom buku za Europsko stablo godine 2024., koje će biti proglašeno na natjecanju koje će se održati u veljači i ožujku iduće godine.

Stoga, sve građane Republike Hrvatske, a i šire pozivaju da se uključe u promociju bioraznolikosti naše zemlje, sudjelujući u glasovanju za izbor Europskog stabla godine koje će se održati 2024. godine, ususret Svjetskom danu šuma (21. ožujka) kada će se kao i do sada proglasiti pobjednik europskog natjecanja.

"Natjecanjem Stablo godine, cilj je probuditi svijest javnosti o važnosti očuvanja stabala kao vrijednog dijela prirodne baštine i najvrjednijeg resursa kojim raspolažemo", poručili su.


Tagovi

Murva Hrvatsko stablo godine Europsko stablo godine Crna topola NP Krka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.