Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvrtka Egorra
  • 22.04.2024. 12:00
  • Varaždinska, Lepoglava

Iza drvenog nepropusnog umivaonika iz Lepoglave stoji pet generacija obitelji Hodalj

Jedina smo tvrtka u drvnoj industriji u Hrvatskoj koja ima patentiran vodonepropusni premium namještaj Furnatur izrađen od slavonskog hrasta, čulo se na predstavljanju obiteljske tvrtke Egorra iz Lepoglave.

Foto: Nikola Zoko
  • 228
  • 73
  • 0

Slogan obiteljske tvrtke Egorra čiji se pogoni prerade drvenih trupaca slavonskog hrasta, ali i proizvodnje namještaja različitog dizajna nalaze u Lepoglavi, glasi "Drvo je naša strast!" I tako već pet generacija drvo obilježava život obitelji Hodalj.

"Jedina smo tvrtka u drvnoj industriji u Hrvatskoj koja ima patent u namještaju. Riječ je o našem prvom drvenom umivaoniku Pavao brenda Furnatur, koji je vodonepropusan, a za nekoliko mjeseci, na tržište stavljamo i vodonepropusnu tuš kadu", kazao je inovator Tomislav Hodalj, koji je peta generacija ove obitelji u ovom poslu. On je zaslužan da se uz Egorru veže brend Furnatur poznat kao ekskluzivni brend vodonepropusnog namještaja od slavonske hrastovine.

Zahvala djedu bačvaru   

Posebna zvijezda je drveni umivaonik Pavao, koji je u međuvremenu patentiran i već je nagrađen s dvije prestižne nagrade za inovaciju. Na 14. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i mehanizaciji AGRO ARCA 2023. u Prelogu te brončanu medalju za inovaciju na manifestaciji Istanbul International Inventions Fair, u Turskoj. Dizajniran je u tri verzije pa se prodaje samostalno kao umivaonik sa slavinom i sifonom, kao umivaonik na metalnom postolju te kao umivaonik na metalnom postolju pakiran u prigodnu kutiju na drvenim kotačima, koja se može upotrijebiti i kao kupaonski ormarić, ističe Hodalj.

Prerada drvenih trupaca slavonskog hrasta

Kako smo čuli, današnja Egorra više nije klasična tvrtka u drvnoj industriji koja se kupcima predstavlja kroz svakodnevne i obične proizvode, primjerice daske, elemente, stolove i stolice i sl. "Mi smo gotovim patentiranim vodonepropusnim drvenim namještajem tržištu ponudili nešto potpuno novo, inovativno", istiće i uz to, objašnjava da je naziv za svoj brend Furnatur, osmislio kao spoj dvije engleske riječi furniture (namještaj) i nature (priroda). 

Nakon umivaonika stiže i drvena kada

Umivaonik Pavao, moglo bi se reći, ultimativni je trend kojeg su mnogi prepoznal,i a od trenutka lansiranja vijesti kako će uskoro dobiti društvo u obliku vodonepropusne tuš kade, interes za ovu inovaciju ne prestaje. Prototip je napravljen, rezultati su zapaženi, a proizvod prolazi zadnje faze testiranja. Ovaj projekt Hodalj radi u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu na što je posebno ponosan. 

"Naš novi proizvod, tuš kada iz linije Furnatur, razvijena je u suradnji s prof.dr.sc. Alanom Antonovićem s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Sam razvojni proces, svakako je za nas jedno drugačije i novo iskustvo u razvoju brenda", kaže Tomislav opisujući kako je prof. Antonović u laboratoriju stvorio tekuće drvo. Riječ je o masi koja je gustoće meda koju inovator i profesor testiraju u svakodnevnoj primjeni drvene tuš kabine. Tekuće drvo je inovacija koju će imati isključivo Furnatur, ističe on.

Dok je pokazivao svoje inovacije u prostorima obiteljske tvrtke, Hodalj se osvrnuo i na probleme koje inovacija i proizvodnja sa sobom nosi. Kako je rekao, nije sve ružičasto i unatoč činjenici da odlično posluju, svakodnevno je suočena s brojnim izazovima hrvatske drvoprerađivačke industrije. Kao najveći problem u poslovanju navodi nemogućnost nabavljanja adekvatne sirovine od strane Hrvatskih šuma.

Teško do domaćih resursa     

Pitanje nabave sirovine je pitanje, ističe, koje boli puno drvoprerađivača u Hrvatskoj.

"Nakon iznimnog truda i napretka naše tvrtke, nakon gotovih proizvoda poput nagrađenog umivaonika Pavao, mi i dalje ne uspijevamo nabaviti ni jedan kubik trupca hrasta od Hrvatskih šuma. A hrast čini naš proizvod po kojem smo na tržištu i prepoznatljivi, 90 posto naše proizvodnje je hrast", opisuje.

Teško dolazimo do domaće sirovine, upozorava Hodalj

U stvarnosti, kaže, prinuđeni su taj isti hrast kupovati na slobodnom tržištu po znatno višim cijenama. "Naša je tvrtka ušla u eru razvoja gdje bi nam pomoć u obliku sirovine znatno olakšale i ubrzala razvoj i poziciju na svjetskom tržištu, u plasmanu jednog hrvatskog brenda namještaja. Vidimo priliku, imamo proizvod  i koncept. Želimo potporu aktera koji odlučuju tko to može dobiti sirovinu i koliko, da nam nas poguraju na ponos naše drvne industrije i sirovine koju su naši djedovi gajili", napominje Hodalj. 

Svjesni tržišne situacije i činjenica da je drvna industrija u Hrvatskoj i Europi poprilično pogođena grana u ovoj recesiji, tvrtka Egorra budućnost drvne industrije vidi u inovaciji tehnologije obrade drveta i plasmanu inovativnih proizvoda, prvenstveno namještaja za europsko i svjetsko tržište. Kako je na kraju zaključio Tomislav rast brenda vidi u inovacijama koje 'običnu dasku' pretvaraju u proizvod koji će osvojiti svijet. 


Fotoprilog


Tagovi

Egorra Lepoglava Tomislav Hodalj Domaći brand Drvei umivaonik Drvena kada


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]