Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Endoterapija
  • 18.08.2024. 09:00
  • Istarska, Pula

Masovno sušenje crnike u Puli, stabla spašavaju endoterapijom

Komunalna tvrtka Pula Herculanea ove godine njeguje stabla crnike inovativnim metodama radi poboljšanja zdravlja gradskih stabala

Foto: Tatjana Mandić Bulić
  • 144
  • 22
  • 0

Crnika (Cuerce ilex) jedno je od najčešćih vrsta stabala u Puli, krasi mnoge parkove i drvorede. Osamnaest stabala čini malu zelenu oazu u središtu grada na Danteovom trgu.

"Posljednjih desetak godina svjedočimo zabrinjavajućoj pojavi - masovnom sušenju vrhova stabala", kaže rukovoditeljica Hortikulture mr. sci. Tatjana Mandić Bulić iz komunalne tvrtke Pula Herculanea.

U ovom, ali i u drugim gradovima uzduž hrvatskog primorja primijećeno je masovno sušenje crnike.

"Istraživanje prof. dr. sc. Danka Diminića iz 2014. otkriva da je od 5 do čak 80% krošnji nekih stabala pokazalo znakove sušenja", opisuje.

Uzroci su, dodaje, pronađeni u gljivičnim infekcijama i oštećenjima od hrastove cvilidrete (strizibube). Radi se o gljivama Botryospheria iberica i Pseudovalsa umbonata koje su relativno nove u Hrvatskoj i napadaju grane promjera od 3 do 10 mm, dok je na nekim stablima pronađena i fitopatogena gljiva Phomopsis sp.  

Endoterapija - spas za oboljela stabla

"Kako bi se spriječilo daljnje sušenje vrhova crnike, primijenjene su razne metode njege, uključujući orezivanje, prihranu i zalijevanje. Poseban uspjeh postignut je endoterapijom 2016. godine kada je sušenje vršnih grana znato usporeno, a na nekim stablima i zaustavljeno", ističe Tatjana Mandić Bulić. 

Zbog ponovne pojave sušenja vršnih grana crnike, ove godine je odlučeno, u dogovoru sa Gradom Pula o ponovnoj primijeni endoterapije u srpnju.

Nova metoda ugrađivanja kombiniranog sredstva u tlo primijenjena je u Parku kralja Zvonimira. "Ovaj specijalni patentirani preparat prihranjuje tlo, poboljšava izmjenu plinova, obnavlja mikrobiom tla i potiče rast korijena. A redovitim zalijevanjem tijekom ljetnih mjeseci, preparat se distribuira putem korijenovog sustava do svih dijelova stabla", poašnjava i kako ističe metoda je sigurna po ljude i okoliš pa nije potrebno izbjegavati prostor tijekom apliciranja sredstava u stablo. 

Posađeno 77 stabala crnike 

Inače, u Puli je ukupno posađeno 77 stabala crnike i za svako stablo se valja boriti ne bi li se ono spasilo. "Obzirom da se radi o novitetu, nadamo se pozitivnom iskustvu i vidljivim rezultatima u skoro vrijeme", zaključuje rukovoditeljica. 

Briga o zdravlju biljaka na javnim gradskim površinama od iznimne je važnosti, kako za samu biljku tako i za cijeli okoliš. Stabla u urbanoj sredini posebno su osjetljiva i ponekad im je potrebna intervencija kako bi lakše podnijela određene bolesti i uvjete u kojima rastu. Jednom posađena stabla, cjeloživotna su briga stručnjaka ali i cijele zajednice.


Tagovi

Endoterapija Sušenje stabla crnike Pula Herculanea Hortikultura


Autorica

Morena Sinčić

Više [+]

Diplomirana novinarka, velika zaljubljenica u prirodu koja je zadnjih desetak godina provela s fotoaparatom "hvatajući" kukce, ostale životinje i naravno promjene koje se neminovno događaju u njoj. Voli uzgajati povrće, ali kako nema zemlju, sadi na balkonu.