Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 13.06.2023. 11:30

Nemar je prva iskra - spriječi požar prije no što nastane

Hrvatske šume kreirale su tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara

Foto: Depositphotos/thelefty
  • 1.751
  • 95
  • 0

Stručnjaci procjenjuju kako su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara. Vodeći se tom činjenicom, u sklopu kampanje pod nazivom i sloganom "Nemar je prva iskra“, kreirali smo tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara, priopćile su Hrvatske šume. 

U njima su, navode, protagonisti namjerno obični ljudi čije se nesmotrene radnje često mogu vidjeti u stvarnosti, a posljedica im je vatra s katastrofalnim ishodom.  

Prvi tako prikazuje mladi par koji uživa na kampiranju i razgovara o svojoj prošlosti i budućnosti. Kada krenu na spavanje, ostavljaju neugašen plamen ispred šatora.

U drugom, kako opisuju, budući da je bijeg na šumovite gore i planine jedna od omiljenih radnji građana i posjetitelja Hrvatske, dvojica rekreativaca na jednoj od svojih šetnji naprave kratku pauzu. Netom prije odlaska, događa se dobro poznata situacija u kojoj neugašeni opušak završava na lako zapaljivom suhom tlu. 

I odbačeno staklo može uzrokovati požar 

Posljednji upozorava i da odbačeno staklo može uzrokovati požar. "Iako je u javnosti najpoznatija mogućnost paljenja vatre pomoću povećala, dovoljan je komadić stakla na pogrešnom mjestu da pokrene vatrenu stihiju", ističu otkrivajući da treći spot prikazuje kako bezbrižna igra dviju tinejdžerica može postati prvi u nizu nesretnih događaja.

"Pored vođenja računa o svojim postupcima u prirodi, u slučaju primjećivanja bilo kakvog dima u ljetnim mjesecima, važno je odmah nazvati 193 ili 112. Jedino je izbjegnuta vatra 'ugašena' na vrijeme, a upravo je zato 'Spriječi požar prije no što nastane' dodatna poruka kampanje", napominju. 

Iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je krajnji cilj svih aktivnosti kampanje "Nemar je prva iskra“ osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Promotivni spotovi emitirat će se i na televiziji, i na digitalnim kanalima. 

Dodaju da njima protupožarna sezona traje neprestano, a što pokazuje i činjenica da će samo u 2023. godini u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura. Nabavili su integriranu uslugu video nadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara.

Postavljeno 96 kamera na 48 lokacija 

"Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera raspoređenih na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj povećavati već u narednim danima", otkrivajući dodajući da se od lipnja do rujna aktivnosti pojačavaju pa je tako organizirana i pojačana motriteljsko-dojavna služba na području krša kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim.

Sve edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju "Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane" mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


Tagovi

Hrvatske šume Kampanja Nemar je prva iskra Edukativni spotovi Spriječimo požar Zaštita šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda