Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 02.08.2023. 10:30

Nevrijeme iza sebe ostavilo ogoljene dijelove šuma - štete su zastrašujuće

Najveće štete su na hrastovima starim 100 do 200 godina.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 3.367
  • 219
  • 0

Štete od olujnog nevremena zbrajajaju se i u šumama diljem zemlje. 

Samo u Spačvanskim, poznatim po hrastu lužnjaku, trenutno procijenjena je oko 800 tisuća kubika. 

"Bit će i veća, možda milijun kubika, što je pet posto drvne zalihe od 20 milijuna koliko je ukupna, a to je strahovita šteta. Najveće su na hrastovima starima od 100 do 200 godina", rekao je za HRT Darko Posarić iz Hrvatskih šuma, zamjenik voditelja ispostave Vinkovci.

Upozorio je pritom i da nije šteta samo na stablima, već što su dijelovi šume ogoljeni, a što je vidljivo i iz naslovne fotografije. Riječ je o šumi u blizini Gradišta u kojoj su stabla pucala napola od siline vjetra. "Ta sanacija bit će ogroman problem u budućnosti", naglasio je Posarić.

Kako je odmah nakon te oluje 19. srpnja, istaknuo predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, prve procjene šteta su zastrašujuće, radi se o ukupno 1.205.000 m3, a samo vrijednost te drvne mase da nije oštećena i uništena iznosila bi cca 100 milijuna eura. 

Kolikih je razmjera, najbolje govore prve procjene šteta u pet podružnica Uprava šuma: Vinkovci – 850.000 m3, Nova Gradiška – 205.000 m3, Bjelovar – 60.000 m3, Zagreb – 55.000 m3, Požega – 45.000 m3. S tim da su najviše stradali hrastovi lužnjak i kitnjak, ali i bukva, jasen, grab...

No, olujno nevrijeme protutnjalo je i drugim krajevima poput Istre i Kvarnera te će se stvarni razmjeri moći utvrditi tek kad se raščiste zatrpane šumske prometnice i omogući prilaz svim pogođenim šumskim predjelima.

Uz saniranje uništenog u nevremenu, šume nam nažalost stradavaju diljem Dalmacije u požarima, kakav je nedavno bio u Grebaštici kod Šibenika, na području Trogira, Dubrovnika...  


Fotoprilog


Tagovi

Šume Štete Nevrijeme Stradali hrastovi Hrvatske šume Darko Posarić Nediljko Dujić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje