Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noć kukaca
  • 07.09.2024. 16:00
  • Istarska, Kamenjak

Nisu svi štetni: Kukci su važan dio hranidbenog lanca i cijelog ekosustava

Oduševljeni su bili mali i veliki istraživanjem kukaca u prirodi pod vodstvom entomologa dr.sc. Tonija Korena u organizaciji JU Kamenjak

Foto: Morena Sinčić
  • 204
  • 58
  • 0

Manifestacija Noć kukaca održana je u sklopu edukativnih radionica namjenjenih najmlađim članovima zajednice okupljeni u grupu Mladi čuvari prirode.

"Uz zabavu djeca najbolje uče. Važno nam je prenijeti znanje mladima jer to znači da će sutra bolje razumjeti prirodu i znati je čuvati, a mi se nalazimo u značajnom dijelu Istre, zaštićenom području prirode", poručila je edukatorica Javne ustanove Kamenjak dipl. ing. agr. Danijela Višak.

Edukativno i djeci prilagođeno predavanje održao je biolog dr. sc. Toni Koren u Kući prirode JU Kamenjak. Započelo se od osnova prepoznavanja kukaca; tko su oni i što ih čini drugačijim od drugih, primjerice pauka koji ima 8 nogu dok kukci 6. Djeca su naučila kako svi izlaze iz jajeta.

"Neki kukci, poput leptira, se zakukulje i izađu kao odrasle jedinke, što znači da prolaze potpunu preobrazbu, za razliku od skupine Uholaža (Dermaptera) čija je preobrazba nepotpuna. A tu spadaju škarice koje mogu biti štetnici u poljoprivredi i skladištima, ali ne predstavljaju opasnost za ljude. Korisni su jer kontroliraju štetnike, a zajedno s balegarima i muhama razgrađuju otpadne tvari u prirodi. Zanimljivo je da uholaže žive u obiteljskim zajednicama i brinu o svojim mladima", pojašnjava predavač Toni Koren uz interakciju sa djecom. 

Skakavac ili zrikavac

Skakavci, zrikavci, šturci i rovci spadaju u skupinu Ravnokrilaca (Orthoptera) i rasprostranjeni su u cijelom svijetu. Postoji 20.000 vrsta. Iako štetnici u vrtovima, hrana su brojnim pticama. Naučili smo ih razlikovati; zrikavci imaju jako duga ticala dok skakavci kratka. Rovci kao i krtice žive pod zemljom i hrane se korijenjem biljaka. 

Skakavci, zrikavci, šturci i rovci spadaju u skupinu Ravnokrilaca

Kome smrde smrdljivi martini? Odgovori su bili podijeljeni, nekome da, drugima ne. Kao uostalom i drugi kukci, ne postoje lijepi ili ružni, to samo iz ljudske perspektive gledano, tako ispada - ovdje nismo birali miss kukaca - ovdje smo učili o njima. Velika skupina od 80.000 vrsta pripada upravo Stjenicama (Hemiptere) u koje, osim Martina i Grete spadaju i cvrčci. Neki predstavljaju veliku opasnost u poljoprivredi i šumarstvu, a neke stjenice imaju slamčicu kojom sišu krv. 

Nezaobilazan je pratitelj borovih šuma, mora i ljeta, a evo kako izgleda preobrazba cvrčka

Odakle boja leptirima? Leptiri (Lepidoptera) najbrojnija su skupina na svijetu. Postoji čak 180.000 vrsta. Tu spadaju danji, noćni i štrige. Veliko noćno paunče najveći je europski leptir od 30 cm. Leptiri se hrane nektarom i peludom, a u stadiju gusjenice, biljkama. Korisni su jer služe biljkama u razmnožavanju i drugim životinjama kao hrana. No, štetnici su u poljoprivredi, šumarstvu, staklenicima.

"Borov četnjak može izazvati alergije pa ih je bolje izbjegavati kao i ostale gusjenice s dlakama, pogotovo ako se te dlake udahnu", poučno nas je upozorio Toni Koren te otkrio odakle boja leptirima. Kaže, ona dolazi od ljuščica koje su posložene poput crijepova na krilu leptira. Svaki crijep/ljuščica druge je boje i kada se poklope, nastane boja koju vidimo. A leptirima služi kao međusobna orijentacija i prepoznavanje.

Simbol ljubavi i najbolji letači na svijetu

Vretenca ili vilin konjic (Odonata) hrane se drugim kukcima, a može pojesti na stotinu komaraca u danu. Ličinke žive u vod,i a kao odrasli postaju najbolji letači na svijetu. Poznati su kao simbol ljubavi, jer kod parenja, mužjak uhvati ženku za glavu i ona se okrene prema njegovom zatku, čineći srcoliki oblik tijelima.  

Balegari razgrađuju otpadne tvari u prirodi 

Kornjaši (Coleoptera) kao što su trčci, bubamare, jelenci različito se hrane. Bubamare lisnim ušima, a grobari traže mrtve životinje i zakopavaju. Poznati skrabej ili balegar skuplja izmet u kuglice i kotrlja ih u podzemni hodnik u kojima ženke polažu jaja.

Korisna bubamara: Tijekom života pojede oko 6.000 raznih štetnika

Zlatooka, mravlji lav i leptirak spadaju u Mrežokrilce (Neuroptera) i važni su oprašivači kao i Dvokrilci (Diptera) muhe i komarci. No, veliki broj komaraca je štetan zbog prijenosa bolesti kao što je malarija.

Ključni oprašivači

Najbrojnija skupina Opnokrilaca (Hymenoptera) od 150.000 vrsta nastanjuju čitav svijet, a tu spadaju: pčele, ose, bumbari, stršljeni i mravi. To su ključni oprašivači biljaka ali neki od njih su i opasni za ljude, kao što je ubod stršljena. Ose najeznice pak, kao paraziti ulaze u gusjenice te tamo polažu jaja.

Svjetlosne piramide

I kao šlag na kraju, predavač Toni Koren djeci je pokazao uživo na terenu, kako se istražuju kukci noću. Naizgled neprivlačni, noćni leptiri i štrige zapravo su neodoljivi i raznoliki, samo ih treba promatrati i naučiti više o njima. A ovo je bio pravi trenutak za to. Kako bi privukli kukce, postavljene su tri svjetlosne piramide na koje su se ubrzo počeli skupljati razni kukci. Djeca su zajedno s roditeljima budno pratila Tonija u koraku, znatiželjno postavljala pitanja i uzbuđeno promatrala koji su to kukci koji su se okupili oko svjetlosti. 

Obzirom da je jedna piramida smještena uz lokvu, vidjeli smo i žabu krastaču. Djecu je zanimalo, je li sluzava, hrapava, držali je u ruci i dragali. Nije kukac, ali se hrani njima. Osim žaba, ptica, šišmiša, riba i brojne druge životinje hrane se kukcima. Cijeli je to hranidbeni lanac, jedni bez drugih ne mogu. Ni mi ljudi ne možemo bez kukaca jer su važni čuvari biološke raznolikosti i prirodne ravnoteže. Ovakve interaktivne edukativne radionice u prirodi potrebne su svima, a pogotovo najmlađima jer će na taj način sutra percipirati svijet oko sebe i znati ga očuvati.


Fotoprilog


Tagovi

Noć kukaca JU Kamenjak Edukativna radionica Biolog Toni Koren


Autorica

Morena Sinčić

Više [+]

Diplomirana novinarka, velika zaljubljenica u prirodu koja je zadnjih desetak godina provela s fotoaparatom "hvatajući" kukce, ostale životinje i naravno promjene koje se neminovno događaju u njoj. Voli uzgajati povrće, ali kako nema zemlju, sadi na balkonu.