Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 29.07.2024. 13:30

Odgovornim ponašanjem možemo spriječiti čak 9 od 10 šumskih požara

Stručnjaci procjenjuju kako su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara. Hrvatske šume i ove godine provode kampanju "Nemar je prva iskra".

Foto: Depositphotos/shufuu
  • 298
  • 111
  • 0

"Prošle smo godine zajedno sačuvali 91 posto više šumske površine od prosjeka. Odgovornim ponašanjem u prirodi zajedno pokažimo da to možemo i ove", pozivaju iz Hrvatskih šuma. 

Ističu, nemar je često prva iskra te upravo pod tim sloganom i dalje žele osvijestiti građane o njihovoj ulozi u očuvanju šuma, imovine, a onda i ljudskih života od razornih učinaka vatrene stihije. Jer, stručnjaci procjenjuju kako je upravo čovjek (i njegov nemar) glavni uzrok čak 90 posto požara. 

Postavljene dodatne 82 kamere

Srećom, a i prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, lani smo imali puno manje požara otvorenih prostora te osim onih na području Grebaštice, Župe dubrovačke i Čiova koje su vatrogasci i zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kratkom roku ugasili, nije bilo velikih požara kakve pamtimo prethodnih godina. 

Hrvatske šume navode i da je za protupožarnu sezonu 2024. u funkciji 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija te 4 nadzorna operativna centra i motriteljsko-dojavna služba. Pripremili su se i izgradnjom te održavanjem protupožarnih prometnica kao i zapošljavanjem dodatnih radnika na motrenju šuma. 

Točnije, u odnosu na lani ove su godine proširili nadzor na 41 novu lokaciju i postavili 82 dodatne kamere.

"Savjesnim djelovanjem zajedno zaštitimo šume od požara", naglašavaju upozoravajući da opušak koji ste pokupili za sobom, staklo koje ste bacili u smeće ili plamen koji ste ugasili do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera koje s partnerima provode tijekom cijele godine.

Podsjeću i da je na snazi zakon koji zabranjuje paljenje plamena na otvorenom prostoru od 1. lipnja do 31. listopada. 

Primijetite li vatru ili dim nazovite 193 ili 112

Poručuju i da je povećanim oprezom u šumi, moguće spriječiti čak devet od deset požara. Stoga, obratite pažnju na svoje postupke i postupke drugih u okolini. Primijetite li vatru ili dim, odmah nazovite 193 ili 112. Možda baš vaš poziv spriječi razorni požar koji bi trajao danima.

Pogledajte video spot protupožarne kampanje "Nemar je prva iskra - Spriječi požar prije no što nastane":


Tagovi

Hrvatske šume Nemar je prva iskra Zaštitimo šume Protupožarne mjere Kampanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga