Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park-šuma Marjan
  • 08.02.2019. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Potkornjak uništava Marjan, idući tjedan kreće sječa

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban donio je odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije.

Foto: Facebook/Park šuma Marjan
  • 1.244
  • 78
  • 0

Kako bi se zaštitila i pokušala od potkornjaka spasiti Park-šuma Marjan idući tjedan kreće sječa. Kako je naglasio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban protiv potkornjaka angažirat će se 300 ljudi, a dozvoli li ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koristit će se i konji.

Naime, župan Boban donio je odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, na lokalitetu Park šuma Marjan u gradu Splitu.

Učiniti sve da se sačuva marjanska šuma

"Ovo znači da temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi stvarna elementarna nepogoda u Park šumi Marjan. Županija je spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Grad Split kao nadležno tijelo, odnosno koordinator i voditelj svih aktivnosti, ali i sve sastavnice Grada poput Civilne zaštite. Stručne službe Županije su po ovom pitanju na punom raspolaganju Gradu Splitu", naveo je župan koji se nada da će se dio marjanske šume uspjeti spasiti. 

Hoće li Dalmacija ostati bez borova?

"Gdje se god zbog bolesti ili fizičkih intervencija događaju uništenja vrijednih zelenih površina, tu kao društvo moramo reagirati bez oklijevanja. Prostore poput našeg Marjana i drugih zelenih oaza u Dalmaciji smo naslijedili od predaka i takve moramo sačuvati za buduće naraštaje. To znači da se zaista mora učiniti sve što je u našoj moći da se očuva marjanska šuma, ali i da iz ovog tužnog primjera naučimo kako da nam se slične stvari na drugim lokacijama ne događaju u budućnosti. Iskreno se nadam da će po pitanju ovog nametnika struka na nacionalnom nivou iznaći rješenje. Ne bi bilo dobro da se zelenoj oazi najlipšeg grada na svitu dogodi kataklizma", naglasio je župan, navodi se na stranici Županije.

Odluku je donio na zahtjev gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare te nakon izlaska na teren i konzultacije sa stručnjacima Hrvatskog šumarskog instituta i ravnateljem JU Park-šuma Marjan.

Borov potkornjak napada sve borove 

Javna ustanova Park-šuma Marjan uputila je i dopis ministru Tolušiću da se dozvoli korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma. Kako navode, Zakon o zaštiti životinja, čl. 5, st 2.31. kaže "Zabranjeno je korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara." Stoga su upitali može li se Marjan smatrati "teško pristupačnim područjem" iz navedenog članka, tko to treba utvrditi, mogu li sukladno tome angažirati tvrtke koje nude takvu uslugu te trebaju li takve tvrtke imati licencu, kako bi što prije započeli borbu protiv potkornjaka.

Podsjećamo, pojava borovog potkornjaka niti je neobična niti nova, no ono što jest novo i zabrinjavajuće jest brojnost ovog štetnika u posljednjih nekoliko godina. Klimatske promjene omogućile su borovom potkornjaku da umjesto do sada uobičajene dvije generacije razvija čak njih sedam. A sedam generacija gladnih usta čini veliku štetu ne više samo na bolesnim i suhim stablima već i na zdravim. Intenzivno sušenje borova na području Marjana zamijećeno je 2017. godine. Spominjalo se tada da su stabla prestara, da je uzrok zagađenje zraka, građevinski radovi koji se odvijaju u blizini park šume, ekstremna suša koja je pogodila Dalmaciju godinu ranije. 

A borov potkornjak vrstu ne bira, napada sve borove redom.


Tagovi

Marjan Park-šuma Potkornjak Sječa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".