Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 07.06.2024. 15:05
  • Primorsko-goranska, Opatija

Upravljanje šumama podići na EU razinu? Hrvatska se s tim ne slaže

Već donesene odredbe RED III regulative i predviđene obveze oko dokazivanja porijekla drvnog materijala ili pak direktiva o deforestaciji, kod šumarskog sektora izazivaju zabrinutost, rekla je Marijana Petir.

Foto: Odbor za poljoprivredu
  • 244
  • 12
  • 0

Moramo biti na oprezu kada je riječ o politikama koje se donose o šumama jer i dalje postoje pokušaji da se upravljanje šumama podigne na EU razinu s čime se mi u Hrvatskoj ne slažemo. Već donesene odrebde RED III regulative i predviđene obveze oko dokazivanja porijekla drvnog materijala ili pak direktiva o deforestaciji koja bi trebala stupiti na snagu krajem ove godine, kod šumarskog sektora izazivaju zabrinutost.

Upozorila je navedeno Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu otvarajući 21. Drvno-tehnološku konferenciju u Opatiji.

“Ne treba zanemariti niti utjecaj klimatskih promjena koji je sve jači, a i mi smo nažalost svjedočili strašnom nevremenu koje izavalo nezapamćene štete na stoljetnim šumama u Spačvi i čija će sanacija trajati godinama”, podsjetila je i dodala da prema analizi Europske komisije, Hrvatska ima bogate izvore biomase i  jedan od najvećih potencijala za razvoj biogospodarstva u Europskoj Uniji.

Što donosi nova uredba o deforestaciji? Tvrtke zabrinute, odredbe nejasne

To nam, kaže, daje priliku za zeleni razvoj ruralnih područja i brojne gospodarske mogućnosti, pa time i jačanje sigurnosti zapošljavanja u ruralnim područjima.

“Uz poljoprivredni sektor, upravo šumarski i drvoprerađivački trebamo gledati kao pokretače ruralnih i regionalnih gospodarstava koji mogu doprinijeti jačanju socijalne kohezije i stabilnosti", dodala je navodeći da nam je zato potrebna konstruktivna rasprava,  koordinacija politika i međusektorska suradnja.

Suradnja koja će naše proizvođače usmjeriti prema većoj finalizaciji proizvoda, zadržavajući tako u Republici Hrvatskoj dodanu vrijednost i osiguravajući prepoznatljivost hrvatskih drvnih proizvoda na europskom i svjetskom tržištu. 

Skup je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH / Ministarstva poljoprivrede. Kao ključno sektorsko pitanje se nametnulo rješavanje izazova povezanih s klimatskim promjenama, ali i moguća refleksija novih politika na razini EU i RH na šumarski sektor. 

Ovogodišnja 21. konferencija, napominju, održala  se u Opatiji 3. i 4. lipnja u okruženju smanjenja tržišne napetosti koja je obilježila drugu polovicu 2023., a mnogobrojne tržišne teškoće bile su uzrokovane zastojima na njemačkom graditeljskom tržištu. 


Tagovi

Drvno-tehnološka konferencija Marijana Petir Deforestacija zaštita šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).