Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Dalmaciji
  • 01.08.2024. 10:40
  • Splitsko-dalmatinska, Tučepi

Vatra guta i 100 godina staru šumu dalmatinskog crnog bora, autohtonog crnogoričnog drveta

Iza vatrogasaca je teška noć. Uz velike požare na području Skradin - Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Foto: HVZ
  • 314
  • 115
  • 0

Još je jedna teška noć iza vatrogasaca. Uz velike požare na području Skradin - Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Samo na skradinskom području zahvaćena je makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1.000 hektara! 

Uz ovaj požar u Šibensko-kninskoj županiji izbila su bila i još 2 veća požara - na području Danilo Kraljice koji je zahvatio površinu od 6 ha i kod Radonića gdje je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Prvi je ugašen jučer u 18:51 sati, a drugi lokaliziran u 20:19 sati.

Nestaje jedan od najljepših dijelova Biokova 

Teško je i na makarskom području. Požar kod Tučepa je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u Park prirode Biokovo, a zahvaćena je trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.

Požar kod Tučepa izazvao - pčelar?

Vatra je na Biokovu zahvatila gustu borovu šumu dalmatinskog crnog bora, našeg autohtonog crnogoričnog drveta. "To je šuma stara gotovo stotinu godina. Svi posjetitelji koji dolaze u park naglašavaju da im je to jedan od ljepših dijelova", rekao je jučer Stipe Srzić, glavni rendžer ovog parka za dnevnik.hr

Istaknuo je i da je požar već došao do dijela gdje je gorjelo 2017. i ide prema vršnom dijelu. "Možemo se samo nadati da neće izgorjeti cijela ta šuma", rekao im je. 

Na području Županijskog vatrogasnog centra Split izbio je i požar na otvorenom prostoru na području Vrsine, a kojim je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha.

Još jučer tijekom dana vatrogasci su zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci u Zadaskoj županiji. Ondje je opožareno 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

Vatrena stihija protutnjala i vinogradima Ante Sladića: Jedan problem se mora odmah riješiti!

Ipak, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ističe da je stanje na terenu trenutno na svim požarištima puno bolje.

Stanje na požarištima ipak bolje 

"Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom", rekao je. 

Na oprez apeliraju i iz Hrvatskih šuma:

  • Nemoj samostalno pokušavati ugasiti požar jer brzo se šire i mogu postati nepredvidivi, ugrožavajući tvoje zdravlje 
  • Udalji se na sigurno mjesto, odmakni se od vatre i izbjegavaj udisanje dima
  • Nemoj se približavati mjestu gašenja požara, time možeš ometati rad vatrogasaca i ugroziti vlastitu sigurnost
  • Nemoj fotografirati požar ni koristiti dronove, dronovi mogu omesti let kanadera, što će otežati sprječavanje širenja požara.

U slučaju opasnosti, naglašavaju, nazovi 112 ili 193!


Fotoprilog


Tagovi

Požar HVZ Biokova Borova šuma Autohtono Požarišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo