Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boranka
  • 25.09.2023. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Mosor

Započela 6. Boranka, volonteri u prethodnih pet posadili više od 115.000 novih stabala

Boranka je najveći europski volonterski projekt pošumljavanja požarišta, a sudjelovati možete i vi.

Foto: Igor Pavlović/Savez izviđača Hrvatske
  • 1.295
  • 91
  • 0

Pošumljavanjem požarišta na Mosoru započela je već 6. sezona kampanje Boranka! 

Kako ističu organizatori ovog najvećeg europskog volonterskog projekta pošumljavanja: Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Splitski skautski zbor - ove jeseni nastavljaju se saditi stabla na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita te u naselju Plano iznad Trogira.

U prvoj ovogodišnjoj akciji sudjelovali su učenici i nastavnici Prirodoslovne škole Split i V. gimnazije "Vladimir Nazor“ Split te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca "Spinut“ iz Splita te drugi volonteri.

"Jedan od velikih uspjeha kampanje je njezina prepoznatljivost i izvan granica Hrvatske. Osim što je za svoju kreativnost i učinkovitost već osvojila brojne svjetske nagrade, koncept Boranke počeo se primjenjivati i u drugim državama", ističu organizatori.

Naime, od ove se godine, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, te u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Sjeverne Makedonije, formalno provodi i u Sjevernoj Makedoniji i to pod imenom Borenka, a čiji su organizatori, Savez izviđača Sjeverne Makedonije i JP Nacionalne šume, posjetili Hrvatsku te se i pridružili akciji pošumljavanja.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, zaključno sa subotom 21. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na e-mail info@boranka.hr.

Proširenje projekta dogovoreno je već i u nekim drugim susjednim državama pa će tako na sljedeću akciju idućeg vikenda u Split doći delegacija Saveza izviđača Crne Gore.

"Kampanja je u proteklih 5 godina okupila oko 10.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Trogira, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonter do sada posadili više od 115.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru", naglašavaju. 

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a gradovi Split i Trogir osiguravaju prijevoz volontera.


Fotoprilog


Tagovi

Boranka Pošumljavanje Kampanja Požarište Sadnja stabala Akcija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).