Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski resursi
  • 17.07.2024. 10:30

Započela je druga nacionalna inventura šumskih resursa CRONFI

Kakvi su trendovi u gospodarenju šumskim resursom kao i kolika je zaliha ugljika u tlu, stelji, humusu te krupnom i sitnom drvnom otpadu u šumama i na šumskom zemljištu, dio je odgovora koje ćemo dobiti.

Foto: CRONFI
  • 159
  • 70
  • 0

Šume u Hrvatskoj zauzimaju preko 47% kopnene površine i u njima raste preko 2,8 milijardi stabala. Više od 97% su prirodnog postanka i u njima nalazimo 94 vrste zavičajnih (autohtonih) vrsta drveća te pohranjuju preko 640 milijuna tona ugljika - podaci su prije 10 godina provedene prve nacionalne inventure šume CRONFI. 

Prema istima, šume također pridonose ekološkoj ravnoteži te očuvanju bioraznolikosti jer pružaju staništa za razne organizme pa između ostalog ima i preko 33 milijuna kubika mrtvog drva od čega su 14 milijuna stojeća suha stabla, a 19 milijuna ležeće drvo. Drvna zaliha, prema toj izmjeri, iznosi preko 550 milijuna kubičnih metara, a svake godine priraste još 11 milijuna od kojih se samo 76% posječe pa ukupna drvna zaliha stalno raste. 

Mjerenja će trajati do kraja 2025. godine 

Kakvi su trendovi u gospodarenju šumskim resursom, reći će nam započeta druga nacionalna inventura CRONFI II. Mjerenja se izvode po cijeloj Hrvatskoj, a provode ih djelatnici odabranih tvrtki. Radovi će se odvijati do kraja 2025. jer se na svakoj od 1.932 odabranih točaka mjerenja izvode na maksimalno 4 plohe, ovisno koliko ih je u šumi, pa je prema tome potrebno izmjeriti preko 5.000 ploha.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, je kroz postupak javne nabave za uslugu izrade II. nacionalne inventure kao najpovoljniju izabralo ponudu "Šume" obrta za savjetovanje u šumarstvu, usluge i trgovinu čija ukupna vrijednost iznosi 1.841.175,39 eura bez PDV-a, odnosno 2.301.469,24 eura s PDV-om. Podizvoditelji na ovom projektu su Salix Plan d.o.o., auric forest d.o.o. i HTML, obrt za informatiku.

Ista se provodi u svrhu prikupljanja informacija o stanju šuma za potrebe šumarske politike i šumarske operative, ekologije, lovstva, zaštite okoliša, zaštite prirode, drvoprerađivačke industrije te za potrebe državnih i međunarodnih organizacija (za ispunjavanje međunarodnih obaveza izvješćivanja).

Također, u okviru nje provest će se i istraživanja za potrebe izvješćivanja o korištenju zemljišta (analizom ortofoto snimaka) odnosno izradit će se matrica zemljišta za područje cijele RH, kao i utvrditi zaliha ugljika u tlu, stelji, humusu te krupnom i sitnom drvnom otpadu u šumama i na šumskom zemljištu. 


Tagovi

Nacionalna inventura Šumski resursi CRONFI II Početak mjerenja Šume u Hrvatskoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".