Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast izvoza
  • 27.10.2014. 14:10

Značajan rast izvoza drvne industrije

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatska je drvna industrija zabilježila značajan rast izvoza, a u Industrijskoj strategiji Hrvatske proizvodnja namještaja uvrštena je u strateške djelatnosti

Foto: freedigitalphotos.net
  • 390
  • 25
  • 0

Hrvatska drvna industrija u ovoj je godini zabilježila značajan rast izvoza, što je za ovaj sektor, ozbiljno uzdrman ekonomskom krizom, vrlo ohrabrujuće. Drvna industrija ima izniman značaj za gospodarstvo RH, a o potencijalu njenog daljnjeg rasta dovoljno govori podatak da je u prvoj polovini ove godine drvni sektor zabilježio izvoz od 667 milijuna dolara, čime je ostvaren suficit trgovinske bilance s inozemstvom, i to od 391 milijuna dolara. Prema priopćenju Hrvatske gospodarske komore, riječ je o povećanju od 40,2% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Proizvodnja namještaja i podnih obloga

Udio drva, drvnih proizvoda i namještaja u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa inozemstvom za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 10%. Hrvatska drvna industrija svoju budućnost vidi u proizvodnji namještaja i podnih obloga, prvenstveno masivnih parketa cijenjenih na stranim tržištima. Čak 65% od ukupne proizvodnje ove industrije plasira se na izvozna tržišta, a važno je spomenuti da više od 60% ukupnog izvoza čine finalni proizvodi, dok se ostatak odnosi na polufinalne.

Najviše se izvozi u Njemačku, Italiju i Austriju, a ulaskom Hrvatske u EU, izvoz je znatno olakšan pa se očekuje da će ovaj sektor nastaviti pozitivan trend rasta. Smatra se da bi uzor hrvatskoj drvnoj industriji trebale biti Poljska i Austrija, gdje je upravo ova industrija strateška grana gospodarstva. U Austriji drvna industrija na godišnjoj razini uprihoduje više od 12 milijarde eura, dok u Poljskoj taj iznosi prelazi 13 milijardi eura.

Drvoprerađivačka industrija zadovoljna izmjenom Industrijske stategije

U Udruženju drvnoprerađivačke industrije HGK, zadovoljni su ispravkom prvobitne verzije Industrijske strategije kojom je proizvodnja namještaja uvrštena u djelatnosti u skupini strateških djelatnosti Republike Hrvatske. Zadovoljstvo je time veće što su ranije uputili prigovor u kojem je predloženo da podloga za izradu Industrijske srategiju bude i drvna industrija (prerada drva i proizvoda od drvai pluta, osim namještaja). Upravo taj segment čine brojni proizvođači proizvoda visoke dodane vrijednosti, zaposlenosti i izvoza.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Drvna industrija Rast izvoza Ekonomska kriza Izvozna tržišta HGK Namještaj Podne obloge Strateška grana gospodarstva Industrijska strategija Dodana vrijednost