Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024.
  • 03.11.2023. 16:30

Antonio Carraro Tony 11700 V - zavidna snaga u malom pakiranju specijalista za vinograde

Glavni aduti ovog kompaktnog specijaliste su više od 110 konjskih snaga, bestupanjski prijenos, kabina 4. kategorije zaštite i hidraulika protoka većeg od 100 l/min, sve to upakirano u manje od metra širine

Foto: Antonio Carraro screenshot
  • 4.651
  • 235
  • 0

Ovaj renomirani talijanski proizvođač specijaliziranih traktora dobro je poznat onima koji prate izbora Tractor of the Year, jer je za svoje uratke pobrao lovorike 2012., 2017. i 2023. godine, pomičući svakog puta ljestvicu više. I ove je godine u Toty finalu jedan Antonio Carraro.

U njegovoj osobnoj iskaznici za identifikaciju Tony stoji za poznati prijenos iz vlastite radionice, 11700 za više od 110 konjskih snaga i V za Vigneron - dizajniran prvenstveno za rad u vinogradu.

Glavni aduti ovog kompaktnog specijalite su više od 110 konjskih snaga, bestupanjski prijenos, kabina 4. kategorije zaštite i hidraulika protoka većeg od 100 l/min - sve to u paketu od 980 mm širine. Njihovi inženjeri s ponosom ističu kako je Tony V jedini traktor na tržištu s bestupanjskim prijenosom i širinom manjom od metra. Težište mu je na samo 735 mm visine, a raspored prednje-stražnje težine 50:50. Uz to, reducirana mu je i ukupna dužina, koja je sada 3.461 mm od čega je dužina podvozja 217,5cm. Njegovu manevrivost i agilnost podupire kut zakretanja kotača od 55 stupnjeva te oscilacija osovine za 10 stupnjeva.

sc
Odlična vidljivost iz kabine

Dodaju kako je u ovom slučaju 4-cilindarski motor uspješno složen u manji paket u odnosu na konkurente, čak i one s 3-cilindarskim motorom. Kad smo kod motora, riječ je o DEUTZ motoru (model TCD2,9 l)  maksimalne snage 82kW (110 KS) koje postiže na 2.000 okretaja u minuti. Najveći okretni moment od 420 Nm postiže na 1.600 okr/min. Zadovoljava najviše standarde (Stage 5/ Tier 4) smanjenja emisije štetnih plinova zahvaljujući kombinaciji DOC + DPF i SCR, uz naravno AdBlue dodatak gorivu (spremnik 11 litara). Sve je spretno upakirano pod haubom tako da ne smeta njegovoj okretnosti, ni odličnoj vidljivosti iz kabine.

Pravi specijalist za multitasking

Osim nesmetanog pogleda na prednje, stražnje i bočne priključne uređaje, nova komforna kabina ima već spomenutu zaštitu 4 kategorije s automatskim klima-uređajem te sustavom zaštite protiv okretanja (ROPS) i zaštite od padajućih objekata (FOPS). 

Kad smo kod sigurnosti, možemo spomenuti da su za bolji noćni rad dodana i radna svjetla na stražnoj strani krova kabine te stražnji retrovizori s električnim podešavanjem. Ergonomija udobnog radnog mjesta potpunjena je ovjesom upravljačke konzole na sjedištu traktorista. Inače, pogon na četiri kotača je standard ovog traktora. Glatku vožnju do maksimalnih 40 km/h, već smo spomenuli, postiže zahvaljujući poznatom Tony hidrostatskom prijenosu, koji je upotpunjen Smart Transsmision Control (SMT) softverom za kontrolu brzine.

Ovaj je TotY finalist, ističu njihovi inženjeri, pravi specijalist za multitasking jer može vrlo uspješno istodobno obavljati više radnih zadataka, što će cijeniti iskusni poznavatelji zahtjevnih vinogradarskih radova, kao veliku prednost osobito u sve ćudljivim vremenskim mijenama kada u pola sata moraju obaviti višesatni posao. Pri tome će uštedjeti gorivo i dakako smanjiti utjecaj na okoliš. Za to je potrebna snažna hidraulika.

sc
Sve najvažnije komande praktično na dohvat jednog prsta

Tony ima tri odvojena protoka hidraulike - za transmisiju, za upravljački sustav i za priključke. Radi se o varijavilnoj pumpi protoka 90 litara u minuti koja će pojačanje ostalih protoka dati ukupni kapacitet od 135 l/min. Na raspolaganju je uz četiri stražnja do devet prednjih priključnih ventila. Stražnji podizni kapacitet je 2.700 a prednji 1.200 kg.

Čak i kod istodobnog rada više priključaka upravljanje neće biti komplicirano. Baš suprotno. Jednostvano upravljanje omogućuje već spomenuta konzolu upotpunjena joystickom,tako da su sve najvažnije komande praktično na dohvat jednog prsta. Hidrauličke funkcije su potpuno personalizirane. Tako su primjerice moguće optimalne hidrauličke postavke neovisne kontrole dva bočna priključka korištena u isto vrijeme. Na zaslonu je moguće memorirati pet različitih konfiguracija funkcija. No, moguće su stotine konfiguracija, kažu inženjeri Antonia Carrara, koja ovaj traktor čine idelanim za praktično sve potrebe.


Fotoprilog


Tagovi

Antonio Carraro TOTY Izbor za traktor godine Antonio Carraro Tony 11700 V


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner