Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 28.05.2018. 20:00

Bayer savjeti za vinogradare 28.05.-03.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 2.683
  • 158
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Vinogradarstvom se bavim oko 35 godina i nisam doživio da u centralnom i istočnom djelu kontinentalne Hrvatske završava cvatnja grožđa ili epohe dozrijevanja u mjesecu svibnju. Cvatnja će za nekoliko dana biti završena, dok u zapadnom djelu kontinentalne Hrvatske će biti puna cvatnja. Nakon cvatnje u vinogradima se može obaviti zelena rezidba kako bi se smanjila lisna masa i tada se vinogradi mogu lakše zaštititi od bolesti i štetnika. Kada cvatnja završi, vinogradi se oavezno tretiraju protiv cvrčaka i drugih vektora koje prenose fitoplazmu.

Preporuka je Teldor, 1,5 l/ha + Luna Experience, 0,375 l/ha+ Decis 100, 0,125 L/ha + Mikal Premium 3 kg/ha. 

U vinogradima u kojima nije počela cvatnja ili se vinogradi moraju špricati u cvatnji preporuka je Mikal Premium 3 kg/ha + Luna Experience 0,375 l/ha. Vinograde u cvatnji je bolje špricati nego čekati kraj cvatnje jer je tada opasnost od bolesti vrlo velika.

Pažnja! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu, može doći do zgrušavanja škropiva. Osim toga, Decis 100 je razgradljiv na visokim temperaturama te preporučujem špricanje u poslijepodnevnom terminu (predvečer).

Ukoliko se nastavi s ovakvim temperaturama, berba bi mogla početi u kontinentalnoj Hrvatskoj u prvoj polovici kolovoza (pripaziti na karence).

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5l/ha u trake ispod trsova.

cs
Cvatnja Chardonnay i napad moljca

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

U prošlotjednom razdoblju je vladalo uobičajeno ovogodišnje vrijeme u vegetaciji s opet izraženim oborinama. Poreč, Pula, Pazin s više od 10 mm kiše, jednako kao u Primorju i sjevernoj Dalmaciji. Cijelo razdoblje je praćeno izuzetno visokom relativnom vlagom zraka od 93-98% u svim navedenim vinogradarskim podregijama prema podacima DHMZ-a. Sve to je rezultiralo intenzivnim porastom loze, istovremenim početkom cvatnje kod kasnijih sorti (Malvazija, Žlahtina), kao i završetkom cvatnje kod kasnijih sorti toplijih položaja.

Loza je u vrlo osjetljivoj fenofazi što se tiče otpornosti na biljne bolesti i štetočine. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje nastavak nestabilnog vremena sredinom tjedna, fenofaza loze i već ostvaren napad plamenjače na pojedinim položajima i dalje predstavljaju osnovni tehnološki problem proizvođaču. Uz kišu će i maksimalne dnevne temperature dosezati i do 32°C, uz relativnu vlažnost zraka od 93-95%.

Upravo visoka relativna vlaga zraka uz visoke temperature upozorava proizvođače da je problem od plamenjače još uvijek visoko rizičan (uz najavljenu kišu i kondenzaciju vlage na listu iz razloga razlike temperatura noću i danju). Vezano uz visoku relativnu vlagu i zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara.

Kraj cvatnje je i trenutak kada u plan zaštite moramo obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koje djeluju na sivu plijesan.
Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv. "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvjetova) i ukoliko ne reagiramo u smislu zaštite, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljni trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa.
Ovaj tjedan za suzbijanje bolesti preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripavka iz palete Bayerovog programa zaštite u vinovoj lozi.

  1. Mikal Premium F s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu, preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače.
  2. Teldor kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni
  3. Luna Experience koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućava sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati.

Počela je migracija štitastih ušiju (Pseudococcus spp., Lecanium corni), kao informacija za vinogradare koji imaju problema s ovim tvrdokornim štetnikom. Upravo je migracija pokretnog stadija ovog štetnika idealan trenutak za kvalitetno suzbijanje. Za tu namjenu od ove sezone tvrtka Bayer raspolaže s pripravkom Movento® 100 SC. To je novi Bayerov jedinstveni insekticid širokog spektra i dugotrajnog djelovanja. Odlikuje se jedinstvenom osobinom u svijetu insekticida: dvosmjerna sistemičnost. Djeluje na sve sisajuće štetnike pa osim djelovanja na štitaste uši, djeluje i na ličinke cvrčaka, filokseru i sl. Primjenjuje se u dozi od 0,75-0,95 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka formiranja bobica do faze zatvaranja grozda (BBCH 71-79).  

Od radova u vinogradima koji su izvršeni prošli tjedan, s nastavkom u sljedećem su uvlačenje mladica u armaturnu žicu (radovi bi trebali biti privedeni kraju), plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica.

dv
Kraj cvatnje ranije sorte

Pažnja vinogradara treba biti usmjerena ka brzom uočavanju bolesti i štetnika i pravovremenom reagiranju u smislu zaštite vinograda. Sredina sljedećeg tjedna, prema vremenskoj prognozi, daje mogućnost i većih oborina, što upućuje na potrebu redovite zaštite s odabirom visoko kvalitetnih sredstava za sve bolesti i štetočine, jer će se uvjeti za infekcije nastaviti.

U dijelu smo vegetacije kad odabir kvalitetnog sredstva za ovo i iduća tretiranja stvaraju pretpostavku dobre berbe. Isto tako, lošom procjenom "berbu" već sada možemo i završiti.

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan u svim vinogorjima je bilo dosta padalina u količinama dovoljnim da dođe do zaraze plamenjačom. Praktično sve postavljene stanice za praćenje i prognozu razvoja bolesti su dojavljivale sekundarne zaraze i fruktifikaciju te nema nekakve sumnje da će se u slabije štićenim vinogradima početi pojavljivati simptomi plamenjače. U mnogim vinogradima ih ima već dosta. U vinogradima i sortama gdje je završila cvatnja i bobice su "jurnule" u razvoj, osim plamenjače u fokus dolazi i pepelnica. Vinogradari moraju znati da za razvoj pepelnice nije potrebna kiša.

Fenofaza cvatnje i završetak cvatnje su praktički u svim vinogorjima uranile skoro 10-14 dana. Loza napreduje velikom brzinom, veliki problem u vinogradima je radna snaga i vinogradari se snalaze na razne načine.

cs
Lijevo - Crljenak, Kaštela, desno - Pošip, Hvar

Vremenska prognoza za sljedeći tjedan najavljuje manje pogoršanje krajem tjedna, naročito u Zagori. No ovo pogoršanje ne bi trebalo mijenjati nešto drastično u programima i izvedbi zaštite, iako naglašavamo da je ovo razdoblje najveće osjetljivosti vinove loze i sve pogreške mogu biti skupo plaćene. 

Za gore navedene faze preporučujemo u svim vinogorjima kombinaciju pripravaka Mikal Premium F i Lunu Experience. Za one vinograde gdje je cvatnja završila ili je pri kraju, napominjemo da je to vrijeme naseljavanja sive plijesni u vinograd pa ako se ne štite od ove bolesti onda im je Luna Experience idealan izbor jer ovaj pripravak u velikom postotku suzbija i sivu plijesan. Napominjemo da je Lunu Experience dozvoljeno koristiti dva puta te oni vinogradari koji su je već korisitili trebaju pronaći alternativu, preporučujemo Falcon.

Za vinograde koji su u fazi završene cvatnje, kraja cvatnje ili razvoja bobica vrijeme je prve i vrlo važne zaštite vinograda protiv sive plijesni. Siva plijesan se naseljava u vinovu lozu upravo u fazi čišćenja te je vrlo ranjiva u ovoj fazi i pravo je vrijeme za početak njenog suzbijanja. Pripravak Luna Experience sporedno vrlo dobro suzbija i ovu bolest.

Štitaste uši, tj. ličinke su u fazi migracije i pravo je vrijeme za njihovo suzbijanje u vinogradima. Za tu svrhu preporučujemo pripravak Movento kao najbolji i praktički jedino pravo rješenje za suzbijanje ovih opasnih štetnika.

Od radova u vinogradu sada su aktualni uvlačenje mladica u žice i vezanje i plijevljenje. Za one vinograde koji su puno prerasli gornje žice preporučujemo vršikanje iako je tek kraj svibnja mjeseca. No zbog jakog prirasta trebamo se ravnati prema stanju loze, a ne datuma u mjesecu.

sc
Kujundžuša - trs uništen crnom pjegavosti

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija Korovi Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje