Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 22.04.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Kamenac

Belje obnavlja vinograde, ovog mjeseca zasađeno 22,6 hektara novih nasada

Neposredno iznad vinarije Belje niču novi nasadi vinove loze, Cabernet franc se vraća nakon 30 godina

Foto: Vedran Stapić
  • 524
  • 68
  • 0

Sezona proljetnih radova je u punom jeku, nakon rezidbe i povezivanja loze krenulo je bujanje vegetacije, pa vinogradari dolaskom kiša otvaraju i sezonu zaštite. A upravo toplo vrijeme i oborine kreiraju optimalne uvjete i za podizanje novih nasada. 

Proteklih smo tjedana u vinogradima Belja, na Banovom brdu u Baranji, zabilježili sadnju 22,6 hektara novih vinograda. 

Na lokaciji neposredno iznad nove vinarije, na kojoj su i ranije bili vinogradi, zasađeno je šest različitih sorti, bijelog i crnog sortimenta.

Cabernet franc se vraća nakon 30 godina 

Među novim nasadima najviše površina pripalo je Chardonnayu (6.6 hektara) i Cabernet franc-u (5 hektara), popularnoj crnoj sorti koja se nakon više od trideset godina iznova vraća u vinograde Belja. 

Po 3 hektara od svake - zasađeni su i Sauvignon bijeli, Muškat žuti, Cabernet sauvignon te Merlot.

Sadnja vinograda
Sadnja vinograda iznad Beljske vinarije

“Vinogradari su imali veliku internu podršku kolegica i kolega iz našeg geodetskog odjela koji su pripremili sva mjerenja i podloge kako bi novi vinograd bio spreman za maksimalno učinkovitu strojnu obradu", otkrila nam je Ljiljana Vajda-Mlinaček voditeljica korporativnih komunikacija Belja.

Međuredna širina novozasađenih nasada iznosi 2.6 metara, dok je razmak između čokota u redu 0.8m, što sugerira da je zasađeno više od 108.000 sadnica.

Sorte u novom vinogradu složene su prema vremenu dozrijevanja, a planiran se uzgojni oblik Guyot, jednostruki odnosno dvostruki, ovisno o sorti. 

Prvi rod ovog mladog vinograda očekuje se za tri godine, u berbi 2027.

Ova se investicija podizanja novih vinograda realizira u okviru Programa ruralnog razvoja RH, mjere 4, tipa operacije 4.1.1. - ulaganje u nove nasade i mehanizaciju, uz sufinanciranje projekta u iznosu od 50% ukupno prihvatljivih troškova.

Očekuje se zanavljanje vinograda na još lokacija 

Da Belje čeka još posla zanavljanja starih vinograda vidljivo je iznad Kotline, gdje je dio iskrčen, dok ostatak uskoro očekuje isto. Tu je nekoliko desetaka hektara nekadašnjih vinograda koji se u Arkodu vode kao Privremeno neodržavano zemljište, budući da trenutno nisu u funkciji proizvodnje.

“U vinogradima Vina Belje imamo nasada koji su stariji od četrdeset godina koje zbog prorijeđenosti i kvalitete infrastrukture mijenjamo za nove vinograde. Prema dobroj vinogradarskoj praksi prije sadnje novih vinograda zemlja se odmara tri godine što je slučaj i s navedenim parcelama na Banovom brdu, na potezu između Kotline i Draža. Dio vinograda na toj lokaciji je već iskrčen, a jedna parcela veličine desetak hektara se trenutno krči”, pojašnjavanju iz Belja. 

Vina Belje trenutno obrađuju 564 hektara rodnih vinograda u kojima dominira graševina, a sva vina proizvode isključivo od grožđa iz vlastih nasada. 


Fotoprilog


Tagovi

Belje Sadnja vinograda Mjera 4 Ruralni razvoj Banovo brdo Banska kosa Vinarija Zanavljanje vinograda


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]