Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronomski fakultet Zagreb
  • 22.12.2023. 14:00
  • Grad Zagreb, Jazbina, Zagreb

Centar u Jazbini će omogućiti unapređenje vinogradarske, vinarske i voćarske struke

Agronomski fakultet u Zagrebu planira uređenje i opremanje Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra u Jazbini

Foto: Marinko Petković
  • 1.032
  • 72
  • 0

Povodom završetka EU projekta pod nazivom "Ampelografsko-pomološko istraživački centar" Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta održana je konferencija za novinare na fakultetskom dobru Jazbina, koje je u njihovom posjedu još od 1939. godine. 

Voditelj projekta prof.dr.sc. Edi Maletić je naglasio da će budući centar omogućiti unapređenje vinogradarske, vinarske i voćarske struke i znanosti u Hrvatskoj.

Slijedi treća faza uređenja i opremanja

"Radi se o projektu koji razvija istraživačku infrastrukturu i postavlja organizacijske preduvjete za visokokvalitetna i za gospodarstvo relevantna istraživanja po pitanju proizvodnje vina i voća u Republici Hrvatskoj", istaknuo je. Kako kaže, planira se priprema sve potrebne dokumentacije i ishođenje elektro-energetskih preduvjeta za uređenje i opremanje ovog centra na spomenutoj lokaciji.

Prof. dr.sc. Edi Maletić  je voditelj projekta

Uz voditelja projekta, na tiskovnoj konferenciji sudjelovao je i izv.prof.dr.sc. Goran Fruk s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je istaknuo da je ova priča započela 2017. godine, a nisu ih uspjeli zaustaviti niti potresi niti Covid pandemija.

"Nadamo se skorom otvaranju natječaja za sljedeću, treću fazu kroz koju ćemo se moći javiti za financiranje obnove zgrade i njezino opremanja centra. Njegova uspostava ciljana je upravo na toj lokaciji zbog pokusnih nasada vinograda i voćnjaka s tendencijom daljnjeg širenja. Blizina nasada i istraživačke infrastrukture omogućit će najsuvremenija istraživanja iz područja vinogradarstva i vinarstva te voćarstva", rekao je profesor Fruk.

Kako se čulo, ondje je sada 8,5 ha vinograda, među kojima je i 22 Piwi sorte vinove loze iz Njemačke i 1,5 ha voćnjaka, a u planu je i sadnja novih nasada.      

Transfer znanja prema proizvođačima

Prof. Maletić je dodao kako će Agronomski fakultet te vinogradarska, vinarska i voćarska struka u Hrvatskoj kroz ovaj centar u potpunosti stati uz svjetsku znanost te nastaviti pratiti trendove u znanstvenim istraživanjima, ali i pospješiti transfer znanja prema proizvođačima.

Prednosti istraživanja s najnovijim tehnologijama i znanstvenim tehnikama su brojne. Omogućit će se ispitivanja karakterizacije autohtonih sorata vinove loze, optimizaciju kvasaca i tehnologija tijekom vinifikacije, istraživanje aroma, ispitivanje svojstava plodova i praćenje promjena njihovog dozrijevanja nedestruktivnim metodama kroz dulje vrijeme na istom plodu. Osim toga, bit će moguće i organoleptičko ispitivanje vina, jakih alkoholnih pića, plodova i sokova do najsitnijih detalja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.012.092,68 kn

Vrijednost opreme u laboratorijima se procjenjuje na milijun eura. "Posebna pažnja će se posveti budućem skladištenju voća, što je jedan od glavnih nedostataka domaćeg voćarstva", ističe prof. Fruk.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u visini od 85 posto, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.012.092,68 kuna. Projekt u trajanju od 30+2 mjeseca provode Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavod za voćarstvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta


Tagovi

Agronomski fakultet EU projekt Edi Maletić Goran Fruk Ampelografsko-pomološko istraživački centar Razvoj vinogradarstva Razvoj voćarstva


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"