Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni obrt Vivoda
  • 30.06.2024. 12:00
  • Istarska, Rovinj

Davor Vivoda: Vinarstvo je profitabilno, ali uspjeh ne dolazi brzo niti lako

Vina na tržištu fali jer starijih koji su se bavili vinarstvom više nema ili više ne mogu raditi, mladima se ne da s time baviti ako se ne radi o većoj proizvodnji. Sjeverni dio Istre je pak razrijedila žutica, kaže Vivoda dodajući da je velika potražnja za grožđem pa mu je dosta visoka cijena.

Foto: arhiva PO Vivoda
  • 431
  • 55
  • 0

Obitelj Vivoda pokrenula je uzgoj kvalitetne autohtone vrste loze malvazija istarska davne 1952. godine. Stanovnici Rovinja brzo su prepoznali kvalitetnu kapljicu pa je ova uspješna priča uskoro započela. 

U njihovim su vinima u prošlosti uživali ponajviše Rovinježi, od ribara i težaka do gospode, no krug ljubitelja brzo se širio pa se danas za njih zna mnogo dalje. Širili su nasade vinograda, a svoje vještine uzgoja i njegovanja loze odlučili prenijeti i na druge sorte. Tako trenutno uzgajaju četiri: malvaziju, teran, merlot i muškat bijeli.

Danas je vlasnik poljoprivrednog obrta i vinarije Davor Vivoda, treća generacija u vinarstvu, čija prva boca je izašla 2004. Potom je s obitelji krenuo ubrzano ulagati i razvijati poslovanje pa sada imaju 14 ha vinograda i desetak etiketa, od čega 70 posto malvazije.

Cijela priča je u vinogradu

Sa suprugom Suzanom unatrag dva desetljeća pospješuje i modernizira proizvodnju, pazeći pritom da i dalje na prvom mjestu budu obiteljska tradicija i ekologija kako se ne bi izgubila već poznata kvaliteta.

Sve je počelo s malvazijom, a danas uzgajaju četiri sorte, među njima i teran (Foto: Tasha Faraguna)

Nisu još u eko proizvodnji, međutim koriste ekološka sredstva kada god mogu te se polako prebacuju na ekološku gnojidbu.

"Vino dozrijeva u inox bačvama, a najbolji primjerci malvazije i terana u barrique bačvama. U njima kvalitetnije dozrijeva poprimajući intenzivnu boju i pojačane aromatične karakteristike. Takva se posebno flaširaju”, opisuju supružnici.

Od malvazije proizvode klasičnu svježu, odležanu i slatku. Davor izdvaja odležanu koja je dvije godine zaredom osvajala zlato na Decanteru.

"Grožđe za to vino se uzgaja na odabranim pozicijama koje svake godine daje visoku kvalitetu. Riječ je o dugoj maceraciji koja traje preko 30 dana i dvije godine odležavanja u velikim drvenim bačvama”, otkriva vlasnik Poljoprivrednog obrta Vivoda, dodajući kako je naglasak uvijek na kvaliteti, a ”cijela priča je u vinogradu”.

U njemu treba biti svaki dan i pratiti situaciju. Osvrćući se na 2023. godinu, kaže kako je bila specifična - bilo je dosta kiše i trebalo se više posvetiti zaštiti. Oni su u potpunosti uspjeli očuvati vinograd iako ih je na kraju ”pozdravio grad”, no šteta je bila neznatna. 

Potražnja veća od ponude

"Čini mi se da vina na tržištu fali. Starijih koji su se bavili vinarstvom više nema ili više ne mogu raditi, mladima se ne da s time baviti ako se ne radi o većoj proizvodnji. Sjeverni dio Istre je pak razrijedila žutica. Od svega dakle pomalo, ali se osjeti”, kaže Davor komentirajući kako je velika potražnja za grožđem pa mu je sada dosta visoka cijena.

Vina Vivoda se od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća pojavljuju na domaćim i međunarodnim izložbama na kojima redovno ubiru nagrade, a od 2005. malvazija obitelji nositelj je oznake IQ (Istrian Quality).

Od 2008. pune posebnu vrstu malvazije imena Sv. Euphemia. Da bi steklo potpunost, osebujnost i dug vijek trajanja, ovo vino dozrijeva 16 mjeseci isključivo u hrastovim bačvama. Zlatnožute je boje i intrigantnog mirisa, meka okusa i izrazito harmonično, dobre strukture i trajnosti.

Vina ove obitelji mogu se naći u gotovo svim boljim hotelima i restoranima u rovinjskom kraju i duž cijele zapadne obale Istre. Ipak najviše prodaju na kućnom pragu nadomak centra grada, u vlastitom malom dućanu.

Ne ide brzo niti lako

"Kao i u svakom poslu, za uspjeh je potrebna upornost. Grana vinarstva se diljem Hrvatske u zadnje vrijeme dosta razvila, a kvaliteta vina skočila. No, tko tek počinje s proizvodnjom, mora biti svjestan da je start skup, potrebne su godine da se posao digne na određenu razinu”, poručuje Vivoda.

Suzana Vivoda zimus u Rovinjskom Selu (Foto: B. Kufner)

Smatra kako je vinarstvo najskuplja grana gledajući ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. "Cijela priča oko podruma je strahovito skupa. Mjere uvelike pomažu u razvoju, bez njih bi bilo jako teško. Možda je riječ o najprofitabilnijoj grani poljoprivrede, ali ne ide brzo niti lako, treba puno vremena i truda”, otkriva.

Radi cijela obitelj, imaju i dva zaposlena, a prilikom većih radova uzimaju još radnika. "Posla je puno. Ali tko to voli, nije mu teško, kao i u svakom drugom poslu”, rezimira Davor Vivoda u čijim bocama se osjeća iskrena ljubav prema vinima, umijeće i znanje generacija istinskih podrumara.


Fotoprilog


Tagovi

P.O. Vivoda Vina Vivoda Davor Vivoda Suzana Vivoda Istrian Quality Malvazija istarska


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."