Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graševina
  • 22.06.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

GO GROW upisao graševinu na svjetsku vinsku kartu

Konačno je graševina za sve zemlje dunavskog bazena dobila pravu platformu za kušanje, komentiranje. I nama omogućuje dodatnu edukaciju o toj sorti, rekla je Jasna Antunović

Foto: Vedran Stapić
  • 1.768
  • 153
  • 0

"Iako Hrvatska u cijeloj regiji prednjači po ukupnoj površini pod graševinom, ona nije samo hrvatska priča, već je njen potencijal, osobito zbog povoljnih klimatskih uvjeta, prepoznat i u široj regiji, posebno u srednjoj i istočnoj Europi. Zato je važno ujediniti se i zajednički pokazati njezin puni potencijal", riječi su ravnateljice Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Darje Sokolić kojima se osvrnula na međunarodnu manifestaciju GROW du Monde koja je tijekom pet dana na mnogim vinogradarskim i vinarskim destinacijama u Slavoniji, Baranji i Srijemu ugostila više od 30 svjetskih vinskih znalaca, ocjenjivača, novinara, sommeliera te proizvođača ove vrste vina. 

Ključna uloga graševine

"Prezentirane su im zaista vrhunske domaće graševine. Hrvatska je zemlja u čiju je tradiciju utkano vinogradarstvo i vinarstvo pri čemu je njezina uloga ključna jer čini čak 25 posto svih vinogradarskih nasada u zemlji te više od 40 posto proizvodnje vina", podsjetila je dodajući da se i sada već tradicionalna konferencija G(raševina) O(sijek) idealno uklopila u međunarodnu manifestaciju GROW du Monde, a koja je zaključena konferencijom u Osijeku

Velik je potencijal ove sorte i vrste vina

"I ovim ju događajem upisujemo na svjetsku vinsku kartu. Vjerujem da će svi renomirani posjetitelji prenijeti svoje dojmove i tako postati generatori budućega izvoza ove nama gospodarski najvažnije sorte koja će, nadamo se, kao lokomotiva povući i ostale", zaključila je. 

A da bi vino trebalo biti promicatelj vinske destinacije i jedan od važnijih dijelova turističke ponude, poručuje i direktorica TZ Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić koja kaže kako dobro surađuju s udrugom Graševina Croatica te da je ova manifestacija velika podrška vinarima. 

Premašili očekivanja stručnjaka i novinara

"Većina vinskih novinara i stručnjaka bila je oduševljena. Mnogi od njih nisu niti čuli za naš kraj ili bili u Baranji, Erdutu i drugim vinogorjima. Premašili smo njihova očekivanja i svi su ostali pozitivno iznenađeni s količinom sadržaja koji se nudi u destinacijama kako u vinskom, tako i svakom drugom smislu", zadovoljno ističe Jurić podsjetivši na Vinski mjesec u sklopu kojega će se u Osijeku 8. srpnja održati i krunski događaj kampanje, Večer vina i umjetnosti.

Večer vina i umjetnosti održat će se 7. srpnja

Naglašava kako se radi puno i strateški da se destinacija poveže s vinom, odnosno sortom. Prisjetila se zgode s festivala vina u slovenskoj Gorici kada su "Kuću Dunava" posjetili Talijani. "Čuli su da smo iz Hrvatske i pitali imamo li malvazije. Dakle, uspjeli su napraviti istoznačnicu između Hrvatske i sorte, a nama je cilj to napraviti s graševinom", pojašnjava dodavši kako su pak jednom u Rovinju na Food festivalu Istrijanima ponudili graševinu, a oni su tražili nešto drugo. "No, ipak su ju kušali, a onda ostali zatečeni jer imaju potpuno drugu percepciju i predrasude. Zato na tome treba raditi na svim razinama", zaključuje. 

Brendiranje mora biti kontinuirano i snažnije

"Ovakvi nam događaji kronično nedostaju. Izvrsna su stvar, na njima trebamo puno više ustrajno raditi i ulagati", komentirao je vinar i vinogradar Mladen Papak iz Iloka koji je bio jedan od domaćina i u čijoj se vinariji održala radionica na kojoj su predstavljena vina šest domaćih vinara.  

"To je sorta koja zaslužuje puno više ulaganja u marketing,, zahtijeva podršku cijele države, svih institucija, da od nje napravimo što jači brend. S njom nitko u područjima gdje se uzgaja i proizvodi nije radio u tolikoj mjeri niti dostigao kvalitetu koju smo mi dostigli. Posebno se to odnosi na Slavoniju, Baranju i Srijem", naglašava dodajući kako brendiranje mora biti kontinuirano i snažnije. 

Vinarija Papak poznata je po svojoj graševini

"U kvaliteti je većina ozbiljnih vinara postigla visoku, zavidnu razinu koja može konkurirati bilo gdje, a to su potvrdili i stručnjaci koji su nas posjetili, čije su reakcije bile vrlo pozitivne", komentirao je. 

Edukacija stranog tržišta

Njegovo zadovoljstvo i stremljenja dijeli i vinarka Jasna Antunović iz Erduta čija je vinarija također bila jedna od destinacija za prezentaciju erdutskih vina i vinogorja. 

"Konačno je graševina za sve zemlje dunavskog bazena gdje je ona domicilna, dobila pravu platformu za kušanje, komentiranje. I nama omogućuje dodatnu edukaciju o toj sorti, kroz radionice, kušanje onih koje na drugim podlogama i terroirima daju slična ili pak drugačija vina", objašnjava otkrivši kako je ovo bila prilika za prezentaciju sedam vinarija i oko 15 uzoraka vina. 

Jasna Antunović graševinom je usmjerena na inozemna tržišta

Vinarija Antunović se predstavila sa svježom, 2022. i graševinom Tradition 2017. koja je na WineEntusiasthu u Americi osvojila 93 boda i osvojila titulu Hidden Gem, skriveni dragulj natjecanja. 

"Ovo je pravi način da se nametne sorta koju mi vinari imamo najčešće u podrumu i s kojom smo usmjereni na inozemna tržišta. Ova svojevrsna edukacija stranog tržišta o sorti koja im je većinom, osim ako ne ljetuju u Hrvatskoj, nepoznata ili je slabije poznaju. Ako ciljamo na strana tržišta, onda nam trebaju ovakvi vinski znalci koji većinom dolaze sa zapadnih područja, Italije, Nizozemske, Velike Britanije, Amerike", ističe Antunović koja vina izvozi u Nizozemsku, SAD i Japan. "Mislim da su svi sudionici bili zadovoljni i ambijentom i Dunavom o kojem su puno čuli. Veselimo se 2024.", zaključila je.


Tagovi

Graševina GO Grow Darja Sokolić Ivana Jurić Mladen Papak Jasna Antunović Brendiranje graševine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner