Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 15.11.2013. 08:14

Grapesort - stroj koji olakšava proizvodnju vina

Stroj koji vrlo uspješno obavlja mukotrpan posao odvajanja zrelih i zdravih bobica od natrulih i nezrelih, koje u proizvodnji vina samo smetaju, predstavljen je na Sveučilištu u Geisenheimu, a zove se "Grapesort"

Foto: freepik.com
  • 574
  • 47
  • 0

Stroj koji vrlo uspješno obavlja mukotrpan posao odvajanja zrelih i zdravih bobica od natrulih i nezrelih, koje u proizvodnji vina samo smetaju, predstavljen je na Sveučilištu u Geisenheimu. Znanstvenik imena Kai-Uwe Vieth, s Fraunhoferovog instituta za optroniku, sistemsku tehniku i analizu slika iz Karlsruhe-a, svoj je izum za sortiranje grožđa predstavio i na terenu. Na pokretnoj traci koju snima kamera, u sekundi se može pregledati i do 18.000 bobica grožđa, a prepoznaje se i stupanj zrelosti svake pojedine bobice na temelju njihovog oblika i nijanse.

Za samo nekoliko milisekundi sve se registrira i analizira uz pomoć posebnog software-a, a zdravi plodovi nježno padaju u bačvu, dok se natruli, pljesnivi ili još nezreli plodovi, lišće i kamenje glasnim ispuhivanjem uklanjaju s pokretne trake i padaju u čelični spremnik. Cilj je olakšati proizvodnju vina. Grožđe najbolje kvalitete se odmah prepoznaje i odvaja od ostatka koji bi mogao negativno utjecati na kvalitetu vina. Od Ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju za ovaj projekt dobili su poticaj od 500.000 eura.

Stroj je nazvan "GrapeSort", jer sortira grožđe i na taj način olakšava posao vinarima. Pouzdanost stroja je 99%, a uskoro bi trebao mjeriti i razinu šećera u grožđu. Stroj skraćuje i vrijeme sortiranja, a u sat vremena se može sortirati od pet do osam tona grožđa. U svakom slučaju, stroj svakako može poboljšati rad vinara, jer berba grožđa je naporan posao koji se još uvijek često obavlja ručno.

Foto: freepik.com


Tagovi

Grapesort Stroj Grožđe Vino Proizvodnja Kai-Uwe Vieth Šećer