Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrochem
  • 19.06.2024. 12:00

Kako smanjiti temperaturu vinove loze u vrijeme toplinskih udara?

Znate li da ako vinogradari mogu smanjiti toplinu lišća i ploda za oko pet stupnjeva u podne, to značajno može povećati prinos i kvalitetu? Stručnjaci iz tvrtke Industrochem za zaštitu od toplinskog stresa i opeklina preporučaju prirodni biostimulans.

Foto: Depositphotos/perseomedusa
  • 866
  • 102
  • 0

Svi govore o klimatskim promjenama i utjecaju koji one imaju na globalnu poljoprivredu, pa tako i na vinogradarstvo. Naime, prema pisanjima stručnjaka, povećanje temperature znači da su berbe uranile za 2 - 3 tjedna u posljednjih 40 godina, a promjene u sastavu grožđa pri berbi utječu na kvalitetu vina (van Leeuwen, C., Sgubin, G., Bois, B. et al, 2024).

"Vinogradari moraju prilagoditi svoje strategije kako bi se nosili s toplijim ljetima i zaštitili svoje usjeve od toplinskog stresa i opeklina od sunca ili riskiraju da neće moći dugoročno nastaviti proizvodnju vina u nekim regijama", poručili su iz tvrtke Industrochem.

Oni navode kako Katharina Koetting, direktorica inovacija i tehničkog marketinga u poljoprivredi u Omya, nudi rješenje: "Važno je zaštititi vinovu lozu od vrućine i opeklina od sunca, bez utjecaja na njihovu sposobnost fotosinteze. Diljem Europe vinogradi imaju uspjeha u smanjenju temperature lišća i voća s prirodnim biostimulansom OmyaPro Sun." To je, ističe Koetting, mokri prah koji se raspršuje po usjevima prije nego što temperatura poraste, tvoreći zaštitni film koji reflektira sunčevu svjetlost. Biljke mogu nastaviti fotosintezu tijekom vrućine dana, poboljšavajući rast usjeva i razvoj voća.

Nanositi preprarat čim temperatura dosegne 30°C

Nadalje, pojašnjavaju kako ovaj je preparat izrađen od prirodnog kalcijevog karbonata, koji se mikronizira u fini prah. Kada se pomiješa s vodom, može se raspršiti na vinovu lozu pomoću standardne opreme za prskanje. Dobiveni film otporan je na kišu i dokazan je u ispitivanjima za održavanje hladnije temperature i u lišću i u grožđu u usporedbi s netretiranim nasadima ili onima tretiranim kaolinom. To smanjuje toplinski stres na usjevu i može rezultirati uštedom vode.

Kako objašnjava Koetting, upravljanje toplinom u lišću i voću ima ogroman utjecaj na proizvodnju grožđa. Ako uzgajivači mogu smanjiti toplinu lišća i ploda za oko pet stupnjeva u podne, to značajno povećava i prinos i kvalitetu. U ispitivanjima provedenih tijekom dvije godine, vinova loza tretirana OmyaPro Sunom proizvodila je grožđe prosječne težine 45 posto veće od netretirane i 22 posto veće od vinove loze tretirane kaolinom. Zbog toga ovi stručnjaci preporučaju nanošenje ovog proizvoda čim temperatura dosegne 30 Celzijevih stupnjeva, jer će tada toplinski stres početi utjecati na rast.

csvd
Lišće i grožđe netretirano, zatim tretirano OmyaPro Sun proizvodom i tretirano kaolinom (Izvor: Industrochem)

Još jedna prednost mu je, naglašavaju, u tome što osigurava ishranu nasada kalcijem. On je neophodan za čvrstoću stanica i potiče čvrstoću plodova, važan je parametar kvalitete. Čvrsta koža smanjuje rizik od oštećenja i infekcije patogenima, te osigurava da bobica ostana zaštićena.

"Ovaj pripravak štiti prinos, kvalitetu i poboljšava skladištenje proizvoda, što rezultira većom profitabilnošću za uzgajivača", poručuju. Koetting ističe kako globalne temperature nastavljaju rasti, nekim vinogradarskim regijama može biti mnogo teže ne samo postići očekivane prinose, već, što je još važnije, održati kvalitetu. Zbog toga snižavanje temperature lišća i voća na lozi ne samo da će pomoći u održavanju prinosa, već će omogućiti i dulji nastavak proizvodnje, uz održavanje ravnoteže između šećera, kiselosti i tanina za dobru proizvodnju vina.

"OmyaPro Sun je odlično rješenje i za ostale usjeve koji trpe od toplinskih valova", poručuju iz Industrochema.

Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Industrochem OmyaPro Sun Katharina Koetting Toplinski stres Vinova loza Opekline od sunca Snižavanje topline lišća Biostimulans


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Industrochem d.o.o.

Buzinski prilaz 10, 10010 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 99 317 0056, e-mail: damir.zibrin@omya.com web: http://www.omya.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje