Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 11.08.2024. 07:30

Kako suzbiti esku vinove loze?

Pravovremeno uklanjanje zaraženih trsova, redovita dezinfekcija alata, primjena prirodnih ojačivača biljaka i prilagodba tretmana u skladu s klimatskim uvjetima mogu značajno doprinijeti smanjenju širenja eske

Foto: Vedran Stapić
  • 336
  • 45
  • 1

Eska ili apopleksija vinove loze, drevna gljivična bolest drveta trsa koja izaziva isušivanje, postaje sve prisutnija u vinogradima diljem Europe, Amerike i drugih vinorodnih regija. 

Najčešće se javljala u starim nasadima pa je donedavno nisu previše ozbljno shvaćali, no u posljednjih 15 godina primijećeno je sušenje mladih loza, pa i onih starih 3-4 godine. 

"Iako su uzroci kompleksni i znanost još uvijek ne može dati sve odgovore, čini se da su intenzivna kemijska sredstva poput fungicida, insekticida, herbicida i mineralnih gnojiva u velikoj mjeri doprinijela ovoj epidemiji", ističe agronom Krešimir Kralj, dipl.ing. agr.

Primjenom pesticida kroz desetljeća, dodaje, uništili smo veliki dio korisnih mikroorganizama u tlu koji su nekada održavali prirodnu ravnotežu, a što je otvorilo vrata širenju eske čiji su uzročnici gljivice među kojima su najpoznatije i najraširenije Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum i Fomitiporia mediterranea. 

Pravovremeno uklanjanje

Najvažnija mjera u borbi je pravovremeno uklanjanje zaraženih i djelomično zaraženih trsova. To zahtijeva kontinuirano praćenje stanja  nasada, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada se simptomi zaraze najlakše uočavaju.

Ako zaraženi trsovi nisu uklonjeni, oni postaju izvor zaraze u nadolazećim sezonama

Nažalost, često se događa da vinogradari odgađaju ovu radnju, a posebno zimi kada angažiraju vanjske radnike za rezidbu. Ako zaraženi trsovi nisu uklonjeni, oni postaju izvor zaraze u nadolazećim sezonama.

"Uzročnici, poput gljivica fomitiporije, mogu se širiti vjetrom, kišom, kontaminiranim alatom za rezidbu te čak i insektima. Posebno su rizične veće rane nastale tijekom rezidbe zimi, kada biljka nije aktivna i ne može brzo zatvoriti rane, što omogućuje ulazak patogena", napominje Kralj, vlasnik privatne savjetodavne tvrtke Faget d.o.o.. 

Ističe da, iako je dezinfekcija alata važna, još je važnije zatvoriti rane na trsovima nakon rezidbe kako bi se spriječila infekcija.

Primjena humificiranog organskog ugljika tradicionalnim gnojenjem domaćim stajskim gnojivom, bogatim živim mikroorganizmima, može pomoći u obnavljanju prirodne flore i faune u vinogradima. 

"Ministarstvo poljoprivrede i EU nude preporuke za borbu protiv ovog poremećaja, od kojih je najvažnija mjera uklanjanje zaraženih trsova. Međutim, iako redovito obilazim hrvatska vinogorja, primjećujem da se malo vinogradara, osobito onih s većim površinama, odlučuje na ovu mjeru na vrijeme", pojašnjava.

Klimatske promjene

Ovaj stručnjak pojašnjava i da se eska širi od vrha biljke prema dolje, napadajući najprije nadzemne dijelove, a zatim se spušta prema korijenu. "Ako se prepozna na vrijeme, zaraženi dijelovi mogu se ukloniti i biljka može biti spašena. Međutim, ako se bolest zanemari, može dovesti do apopleksije, naglog uginuća biljke“, upozorava. 

Simptomi raznih poremećaja vinove loze ne pojavljuju se istovremeno na svim biljkama, već se razvijaju postupno kroz nekoliko mjeseci. 

Klimatske promjene također igraju važnu ulogu u širenju eske. Visoke ljetne i noćne temperature iznad 25°C stvaraju stresne uvjete za vinovu lozu, koja tada troši više energije nego što može proizvesti fotosintezom. 

Naglašava i da je intenzivna uporaba kemijskih sredstava učinila vinovu lozu ovisnom o tim tretmanima, slično kao što se osoba može naviknuti na uporabu lijekova. A takav pristup zaštiti bilja ima negativne strane jer sprječava biljku da razvije vlastite obrambene mehanizme.

Vinograd se redovito mora obilaziti, naglašava Krešimir Kralj 

Oporavak vinograda

Stoga je, ističe, revitalizacija tla i poticanje prirodne otpornosti biljaka kroz sekundarne metabolite poput terpena, fenola, glikozida i alkaloida, nužno za dugoročno zdravlje vinograda. 

"Osim poznatih ojačivača biljaka, važno je istražiti i druge spojeve za koje još uvijek nemamo dovoljno povjerenja", kaže.

Spojevi koji sadrže klor ili natrij, ako se koriste jednom do dva puta godišnje, mogu pružiti dobru zaštitu od biljnih bolesti, posebno kada se primjenjuju u kombinaciji s pripravcima koji imaju sistemično djelovanje. 

Zaključno, vezano uz esku, naglašava da pravovremeno uklanjanje zaraženih trsova, redovita dezinfekcija alata, primjena prirodnih ojačivača biljaka i prilagodba tretmana u skladu s klimatskim uvjetima mogu značajno doprinijeti smanjenju širenja.


Fotoprilog


Tagovi

ESKA Apopleksija Bolest vinove loze Krešimir Kralj Zaraza Prevencija Suzbijanje


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima da punim bamije ;)