Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita grožđa
  • 11.06.2023. 09:00

Kako zaštititi vinovu lozu od botritisa?

Bolesni grozdići imaju vodenasti izgled, vremenom se osuše i propadnu.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 2.714
  • 175
  • 0

Simptomi sive plijesni (Botrytis cinerea) se vide na grozdićima, prije, u vrijeme i iza cvjetanja, na peteljčicama i bobicama na plodu. Može zaraziti lišće i mladice. Po pravilu zaraze započinju u vrijeme procvjetavanja, a uvjet za napad je dugotrajno vlažno, kišovito i prohladno vrijeme. 

Pred ili u cvjetanju čitav grozd naglo posmeđi, postaje "vodenast" i ubrzo se zasuši i ospe. Tijekom kišovitog vremena njih pokrije siva paučina. Ljeti bobice ili dijelovi ploda smeđe i suše se. Pred berbu ono naglo trune, pokriveno je sivom plijesni. Vrlo se brzo razvija i širi tijekom kišovitog vremena pred berbu. Jači napad prisiljava na raniju berbu.

Posebnu pažnju treba obratiti na sorte zbijenog grozda koje su dodatno osjetljivije na napad sive plijesni kao što su su chardonnay, rajnski rizling, sauvignon i druge. Svakako, potrebno je pratiti i suzbijati grozdove moljce.

Napada i druge biljke

Gljiva prezimljava u kori zaražene loze, u vinogradu. Raširena je svuda, jer napada i druge biljke. Najvažnije je znati da se u grozdove naseli već u ili iza cvjetanja. Širi se pomoću spora, koje se nalaze u sivoj paučini. Može zaraziti neoštećene, a još više oštećene bobice.

Vinovu lozu ne gnojiti previše i ne uzgajati ju pregusto. Treba uklanjati nepotrebne izdanke i listove da trs dobije više zraka, a kod vezanja ne stiskati mladice pregusto i vinogradu treba osigurati provjetravanje. Grozdove izložiti suncu skidanjem lišća, a prilikom rezidbe lozu odrezati i iznijeti iz nasada. Treba voditi računa o osjetljivim sortama na botritis i obaviti zaštitu loze od moljaca.

Kako se suzbija?

Direktno se suzbija posebnim fugicidima - botriticidima na bazi aktivnih tvari folpet (jedan kg/ha), boskalid (0,1 - 0,12 posto), fluopiram (0,05 posto).

Potrebno je provesti tri prskanja, prvo odmah iza cvjetanja, drugo prije zatvaranja grozdova, a treće 14 do 21 dan iza toga. Obnoviti prskanje u "šarku". Prska se samo zona grožđa. Zato se po pravilu obavlja posebno prskanje. Voditi računa o karenci.

Neki fungicidi koji se koriste protiv plamenjače smanjuju napad sive plijesni, kao što su preparati na bazi folpeta (0,2 posto).


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Simptomi Period zaraze Osjetljive sorte Vrijeme tretmana loze Agrotehničke mjere


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda