Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dealkoholizirano vino
  • 17.07.2024. 18:00

Katoličko sveučilište pokreće obuku o proizvodnji vina bez alkohola

Zdravlje, vjerski ili drugi razlozi povećavaju interes za vinom bez alkohola. Na mađarskom katoličkom sveučilištu pokreću edukaciju o uzgoju vinove loze za ovu vrstu pića te ostalim segmentima ne tako jednostavne proizvodnje

Foto: Shutterstock/LightField Studios
  • 95
  • 18
  • 0

Kultura ispijanja vina se mijenja - sve je manje traženo crno, dok laganija bijela s cvjetnim i voćnim notama te rose vina dobivaju na popularnosti. S tržišta ga guraju i žestoka pića zbog rastućeg trenda ispijanja koktela.

Uz sve to, ovoga je ljeta navodno porasla potražnja za vinom bez ili sa smanjenim udjelom alkohola, piše novenyvedoszer. Njihov tržišni udjel u prodaji pića počinje dosezati oko pet posto, a ta se činjenica ne može zanemariti. 

Tu je i motivacija potrošača koji se odlučuju na bezalkoholno vino zbog zdravlja ili vjerskih razloga.

Dealkoholizacija vina 

Stoga mađarsko Katoličko sveučilište Károly Eszterházy u Egeru, na sjeveru zemlje, pokreće obuku proizvodnje vina bez alkohola. Voditelj imanja ovoga sveučilišta kaže da je dealkoholizacija vrlo drastičan zahvat koji se ne može provoditi na malim obiteljskim gospodarstvima i vinarijama nego zahtijeva tehnologiju koju koristi prehrambena industrija. 

Pojašnjava kako ova vrsta pića svoj "život" počinje kao tradicionalno vino nakon čega se uklanja, točnije ekstrahira alkohol. Kod uzgoja vinove loze treba uzeti u obzir čemu je grožđe namijenjeno te tome prilagoditi agrotehniku. "Rješenje bi bilo proizvodnja vina koje u startu ima niži udio alkohola, kako biste ga morali što manje izdvajati", kaže Eszterházy dodajući da se prema zakonima EU-a, ono ne svrstava u vino, nego je proizvod dobiven u vinarstvu. 

Tko je ciljana publika? 

Svaki segment proizvodnje dio je nastavnog plana i programa ovog sveučilišta, od uzgoja grožđa preko vinarstva do njegove uloge na tržištu, u gastronomiji te aktualnih poslovnih i marketinških trendova. 

Tvrde da je materijal za učenje jednostavan te dostupan na internetu. Ciljana publika su im srednjoškolci koji će za nekoliko godina izaći na tržište rada. "Ako imaju osnovno znanje o ovoj temi, imat će predodžbu o tome što takav proizvod predstavlja na tržištu, tko su kupci i isplati li se pokrenuti takvu poslovnu priliku", navode u ovoj ustanovi dodajući da će kurikulum biti integriran u obuku vinogradara.   

Vinarije ako žele ostati na tržištu, trebale bi se otvoriti i proizvodnji dealkoholiziranih vina, zaključuje se. 


Tagovi

Dealkoholizirano vino Vino bez alkohola Katoličko sveučilište Tržišni trendovi Ekstrahiranje alkohola Kultura vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]