Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 28.06.2024. 10:30

Koje radove obaviti u ovoj fenofazi razvoja u vinogradu?

Osnovno obilježje ove faze je rast bobica, a usporedo s njima rastu i mladice, zaperci i lišće. Kako održavati nasad, savjetuje stručnjak

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 245
  • 39
  • 0

Životni ciklus svake biljke naziva se ontogeneza i predstavlja razdoblje od sadnje do trenutka odumiranja biljke. Kod trsa ono traje 30 do 50 godina. Godišnji ciklus razvoja vinove loze odvija se kroz dva razdoblja, a to su period vegetacije (sedam mjeseci) i period zimskog odmora (pet mjeseci), pojašnjavaju iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS. 

"U periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija rozgvu, cvasti, grozdove, formira pupove i donosi rod. Period zimskog odmora je vrijeme kada su svi životni procesi svedeni na minimum", ističe stručnjak Alen Predić iz PSSRS.

Period vegetacije odvija se, dodaje, kroz šest fenofaza razvoja:

  • kretanje sokova (suzenje ili plač loze),
  • kretanje pupova, rast mladica i cvasti,
  • cvjetanje i oplodnja,
  • razvoj zelenih bobica,
  • dozrijevanje grožđa te
  • dozrijevanje rozgve i opadanje lišća.

Voditi računa o zaštiti od štetnika i bolesti

"Fenofaza razvoja zelenih bobica počinje zametanjem bobica odnosno završetkom oplodnje. Osnovno obilježje ove faze je rast bobica, a usporedo s njima rastu i mladice, zaperci i lišće. Početak faze kod većine sorti je približno isti", ističe savjetodavac dodajući da ona počinje u prvoj polovini lipnja, a dinamika rasta bobica se mijenja, u početku je intenzivna, a potom jako usporena.

Zlatna žutica prijeti, vinogradari obavite tretiranje američkog cvrčka

Kad bobica dostigne krupnoću 6 do 9 mm zaustavlja se njihovo opadanje. Predić pojašnjava kako je boja mladih bobica zelena zbog prisustva klorofila u pokožici. Kraj fenofaze je prepoznatljiv po promjeni boje pokožice, kod bijelih sorti zelena boja prelazi u žućkastu, a kod crnih sorti u različite nijanse crvenkaste. Ovisno od svojstva sorte, trajanje ove fenofaze je različito i traje 30 do 60 dana.

Radovi koji se obavljaju u vinogradu tijekom ove fenofaze su obrada tla i uništavanje korova, navodnjavanje, vezanje zelenih mladica, prikraćivanje vrhova osnovnih mladica i zaperaka kao i zaštita od bolesti i štetnika, poručuje.


Tagovi

PSSRS Alen Predić Razvoj zelenih bobica Fenofaze razvoja vinove loze Radovi u vinogradu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.