Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđani moljac
  • 10.07.2023. 16:30

Koje su opasne štetnike vremenski uvjeti donijeli vinogradima?

Moljci su u nekim vinogradarskim područjima najvažniji štetnici vinove loze. Mogu izazvati direktne štete na grozdu od 50 do 80%, ali ne treba zanemariti činjenicu da i kod manje brojnosti gusjenica II i III generacije one indirektno otvaraju put uzročnicima truleži.

Foto: Wikimediacommons/Ben Sale
  • 1.716
  • 94
  • 0

Cvjetovi, zelene i zrele bobice grožđa izgriženi ili izbušeni. Oštećeni organi povezani pređom. U ishrani na bobicama javlja se trulež koja se u povoljnim uvjetima širi na veći dio grozda. Na njima gusjenica zelenkaste ili ružičaste boje (naraste do oko 10 mm). To mogu biti grožđani moljci (pepeljasti i žuti), najčešći i najvažniji štetnici vinove loze.

U nekim krajevima skoro su redovna pojava, a u drugim se masovno javljaju samo u pojedinim godinama. Pepeljasti moljac (Lobesia botrana) ima godišnje tri, a žuti (Eupoecilia ambiguella) dvije generacije godišnje. Veće štete pravi pepeljasti, naročito u toplim i vlažnim uvjetima sredine.

Rana pojava štetnika

Generacija koja napada cvijet suzbija se ako se nađe zaraza na oko 15% pregledanih cvjetova, generacija koja napada zelene bobice ako je zaraženo više od 5 - 7% grozdova, a ona koja napada zrele bobice kada je zaraženo 1 - 2% grozdova.

Rokovi suzbijanja ovise od informacija agro prognoze te uputstva stručnjaka, ali najpovoljnije je suzbijanjem prve generacije spriječiti jaču pojavu ostale dvije. Druga generacija javlja se početkom srpnja, a treća krajem srpnja i početkom kolovoza. Ove godine vremenske prilike pogoduju razvoju grožđanih moljaca te je i njihova ranija pojava početkom srpnja, ali se očekuje i u vrijeme šarka grožđa ili poluzrelih bobica.

Velike štete može napraviti (Foto: S. Nekić)

Ove dvije vrste moljaca ne prave jednak učinak šteta, ali se podjednako suzbijaju. Gusjenice njihovih leptira oštećuju peteljkovinu, cvjetove i bobice vinove loze. Bobice izgrizu te često ostaje samo sjemenka.

Kako ih suzbiti?

Za tretiranje se posebno preporučuju biološki insekticidi koji su bezopasni za ljude i okolš. To su preparati na bazi bakterije Bacillus thuringiensis (0,1 %), kojima se kod suzbijanja prve generacije doda 0,5 - 1 % šećera. Od kemijskih insekticida koriste se određeni preparati. Za suzbijanje ličinki II i III generacije pepeljastog grožđanog moljca preporučuje se tretman insekticidom: a.m. cipermetrin 0,015 - 0,03 %.

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Prilikom prskanja treba tretirati isključivo dijelove loze gdje se nalaze grozdovi i gusjenice grožđanih moljaca.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Grožđani moljac Opis šteta Pojava i štetnost Rokovi suzbijanja Vinova loza Biološji preparati Insekticidi


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]