Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje vinograda
  • 01.10.2023. 12:00

Krčenje vinograda - kada i kako to obaviti?

Kada se broj rodnih trsova u vinogradu smanji ispod 50 posto, održavanje nasada nema ekonomskog opravdanja.

Foto: Depositphotos/francescomoufotografo
  • 1.576
  • 93
  • 0

Razdoblje rentabilne proizvodnje grožđa u ovom podneblju traje od 30 do 50 godina, ovisno o klimatskim i zemljišnim uvjetima, biološkim osobinama uzgajanih sorti, ali i od tehnologije uzgoja.

Kada se broj rodnih trsova u vinogradu smanji ispod 50 posto, uslijed slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić iz PSSRS, dodavši kako daljnje održavanje takvih nasada nema ekonomskog opravdanja.

Veliki posao

Pri krčenju se, pojašnjava, prvo uklanja naslon iz vinograda (kolci, stupovi i žice). Zatim se svi nadzemni dijelovi trsa (zdravi i suhi) režu pilom ili sjekirom do površine zemljišta.

Pri krčenju se prvo uklanja naslon iz vinograda (kolci, stupovi i žice) (Foto: PSSRS)

"U špalirskim nasadima obujam posla je velik, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stupova i njihovo iznošenje van parcela. Također je velika količina drvene mase koja se stvara rezanjem trsa koja se mogu iskoristiti za ogrjev ili u druge svrhe", dodaje Predić. 

Tek nakon ovog se korijenje vadi. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 centimetara, i vade na površinu svo korjenje koji se nalazi do ove dubine. Oni se iznose van parcele gdje se spaljuju ili se koriste za ogrjev.

Krčenje obaviti detaljno

U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvaliteti krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih dijelova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u tlu veći dio korijenovog sustava.

"Budući da korijenov sustav vinove loze u tlu može živjeti i po nekoliko godina nakon rezanja stabla, to znači da će njegovo razlaganje trajati četiri do šest godina. Na ovakvom korijenju razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu prenijeti na novoposađene cijepove u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.

Zato je, napominje, vrlo važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz vrlo duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolanje na dubini od 50 do 60 centimetara. Nakon razdoblja od tri do pet godina uzgoja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtlarskih) u kojem se vrši odmaranje, odnosno popravak fizičkih i kemijskih osobina tla, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.


Tagovi

Krčenje vinograda Duboko oranje Uzgoj loze Održavanje vinograda Rezanje trsa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.