Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 16.07.2013.
  • Sisačko-moslavačka

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Sisačko-moslavačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 204
  • 19
  • 0

Sparno vrijeme praćeno visokom relativnom vlagom zraka i maksimalnim temperaturama do 30 ˚C pogoduju razvoju pepelnice.

Za suzbijanje pepelnice preporučujemo koristiti Crystal KS, Collys, Stroby, Talendo EC, Postalon SC ili Vivando.

Upozoravamo vinogradare da pregledaju zonu grozda na moguću prisutnost pepelnice. Ukoliko se na bobicama primijete simptomi, za suzbijanje pepelnice preporučujemo primijeniti Falcon. Zbog velike lisne mase zaštitna je sredstva potrebno primijeniti uz veći utrošak vode što će osigurati učinkovitiju zaštitu od pepelnice.

Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica, prestaje opasnosti od zaraze bobica s peronosporom. Bobica su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za sortu. Budući da na većini lokaliteta postoji veliki infektivni potencijal s peronosporom vinove loze, upozoravamo vinogradare na važnost redovitog tretiranja, kako bi se očuvala lisna masa.

U zaštiti od peronospore preporučujemo Pergado F, Antracol Combi WP 76, Curzate - F, Curzate-B, Mildicut 25 SC, Eqution pro, Profiler, Aviso ili Verita. Na lokalitetima gdje nema vidljivih simptoma peronospore moguća je primjena pripravaka površinskog djelovanja, Dithane M 45, Dithane DG neotec, Mankozeb, Anracol WP 70, Pinozeb, Star 80, Polyram DF, Folpan 80.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Autor: Suzana Slovic, dipl. ing. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Vinova loza Peronospora Pepelnica


Partner