Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 17.07.2013.
  • Koprivničko-križevačka

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Koprivničko-križevačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 151
  • 13
  • 0

Od predhodne preporuke za zaštitu vinograda agroklimatske stanice zabilježile su od 40 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, srednju dnevnu temperturu oko 20°C te visoku relativnu vlagu zraka. Takvi su klimatski uvjeti bili izuzetno povoljni za širenje najznačajnijih bolesti vinove loze.

Upozoravamo vinogradare da još uvijek prijeti opasnost od razvoja pepelnice na bobicama grožđa te je potrebo provoditi redovitu i kvalitetnu zaštitu zone grožđa pripravcima kao što su Crystal KS, Postalon, Talendo EC, Domark ME, Vivando, Stroby, Nativo 75 WG, Collis i sl.

Ako su vidljivi simptomi pepelnice prednost dajemo pripravku Falcon 460 EC te je potrebno smanjiti razmak između dva prskanja i koristiti što veći utrošak škropiva.

Kad bobice vinove loze dosegnu 2/3 veličine karakteristične za pojedinu sortu prestaje opasnost od zaraze boba plamenjačom vinove loze, no zbog ovogodišnjih povoljnih uvjeta za razvoj plamenjače, velikog infekcionog potencijala i mogućnosti sekundarnog širenja bolesti, preporučamo provesti zaštitu lisne mase vinove loze.

Za preventivnu zaštitu od plamenjače vinove loze možete koristiti pripravke Quadris SC, Eclair, Cabrio Top (djeluju i na pepelnicu i na plamenjaču) ili Daconil 720 SC, Antracol WP 70, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Star 80 WP, Mankozeb, Polyram DF i sl.

U vinogradima s prisutnom jakom zarazom (vidljive pjege i sporulacija na naličju lista) moguće je koristiti i neki od sistemičnih pripravaka iz prethodne preporuke.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner